Öt éves az Erdőpásztor program

Öt éves az Erdőpásztor program Az E-misszió Egyesület 2011 februárjában, indította el önkéntes részvételen alapuló „Erdőpásztor” programját, amely azóta is – az önkéntesek lelkesedése és szorgalma  jóvoltából – segíti a Sóstói-erdő védelmét és megismerését.

A jelentkező erdőpásztorok vállalták, hogy az erdő egy-egy részletét „gondnokság alá veszik”, azt havi rendszerességgel bejárják, összeszedik az ott alálható szemetet, feljegyzik az ott látott élőlényeket, és jelzik, ha problémával találkoznak az erdőben. Az egyesület az interneten keresztül koordinálja és segédanyagokkal támogatja az önkénteseket, havonta közzéteszi az eredményeket, és rendszeresen közös akciókat is szervez az erdőben.

Az Erdőpásztor program immár 60 hónapja folyik. Az önkéntesek ezalatt 242 zsák szemetet takarítottak el az erdőből, eltüntetve számos, több éve éktelenkedő hulladékhalmot. Ezek között volt, mérgező, gyúlékony, sérüléseket okozó hulladék is. Előfordult benzinnel teli kanna, rossz hűtőgép, vécécsésze, traktorgumi, és közelebbről inkább meg nem nevezendő szexuális „segédeszköz” is. A szemétmennyiség ennek köszönhetően lényegesen csökkent, de sajnos nem szűnt meg, 2015-ben is több mint 30 zsáknyit takarítottak el az erdőpásztorok.

Öt éves az Erdőpásztor program

Az önkéntesek nagyban hozzájárultak az erdő élővilágának jobb megismeréséhez. Tucatnál is több nem ismert, vagy kipusztultnak vélt védett faj került elő, melyek közül legkülönlegesebbek a fekete gólya, a vörös rókalepke, a magyar nőszirom, a nagyezerjófű, és a tüskegomba. Az erdőpásztorok számos színvonalas, az erdő életének ritka pillanatát megörökítő fotót készítettek, melyeket az interneten (www.sostoierdo.hu; www.facebook.com/sostoierdo/) tesznek közzé. Ez tette lehetővé azt is, hogy 2012-ben színvonalas kiadvány készüljön a Sóstói-erdőről.

Az eltelt öt évben 59 önkéntes akció került megrendezésre a Sóstói-erdőben. Minden évben volt közös odúkészítés és madárkarácsony, csillagvirág-számlálás, odúellenőrzés és odútakarítás, vadgyümölcsszedés; többször fészekszámlálás, éjszakai lepkeles, szemétszedés, volt tisztás-tisztítás, éjszakai bagolyfelmérés, inváziós növény irtás, etetőkészítés, közös erdei befőzés, fotóspont-kihelyezés, madárgyűrűzés. Az erdőpásztorok 10 különböző odútípusból több mint 60 darabot helyeztek ki és tartanak folyamatosan karban a Sóstói-erdőben. Ezekben több mit 600 kismadár (cinegék, csuszkák, verebek, légykapók, baglyok) jött világra, és pelék és erdei egerek, denevérek százai is búvóhelyet találtak a számukra kihelyezett odúkban. Szintén öt esztendeje minden télen folyamatosan eleséggel látják el az Erdei Tornapályán épített etetőn a kismadarakat, amelyek az elfogyasztott, összesen több száz kilogramm magnak köszönhetően nagyobb eséllyel élik túl a fagyos időszakot.

Így állunk öt esztendőnyi erőpásztorkodás után. – nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője. Felsorolva, hogy mi mindenben értünk el eredményt, biztos minden erdőjárónak eszébe ötlik legalább ennyi, ha nem több dolog, amit nem csináltunk. Látjuk, hogy még rengeteg a probléma, a tennivaló az erdővel kapcsolatban. A maroknyi, jelenleg mintegy 10 erdőpásztor, aki szabadidejét munka vagy tanulás mellett szemétszedésre, programok szervezésére, honlap szerkesztésére áldozta, ennyit képes elérni, és erre komolyan büszkék lehetnek. Biztatjuk tehát a Sóstói-erdőt szerető, az erdőt rendszeresen járó embereket, hogy jelentkezzenek erdőpásztornak!

További információ:  Szigetvári Csaba projektvezető, 20/512-3311; sostoierdo@e-misszio.hu; www.sostoierdo.hu; https://www.facebook.com/sostoierdo