Családi madárzsongás a Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület minden érdeklődőt, különösen családokat vár szeretettel újabb madarászós rendezvényére és madárgyűrűző bemutatójára. Időpont: 2016 április 9., szombat, 8-13 óráig. Helyszín: a Szelkó-tavi madárgyűrűző bázis.

Ahogy rohamosan halad előre a tavasz, ezerszámra érkeznek meg a vonuló madarak, vagy utaznak keresztül a bokortanyás térségen költőhelyük felé igyekezve. Megjöttek például a búbosbankák, a házi rozsdafarkúak, a barázdabillegetők, hamarosan várható a kakukk, a tövisszúró gébics, a fülemüle érkezése. Ez a változatos, természeti értékekben gazdag kultúrtáj nagyon sokféle madár számára nyújt lehetőséget akár költésre, a kár a vonulás során pihenésre és táplálékszerzásre. Az E-misszió Egyesület és partnerei évek óta rendszeres madárgyűrűzést folytatnak a Szelkó-tó mellett az őszi vonulási időszakban, és már rengeteg érdekes faj került elő. De vajon mi a helyzet a tavaszi madárvonuláskor? Milyen fajta madarak és hányan fordulnak meg ilyenkor a térségünkben, vannak-e visszatérők?

Aki a kikapcsolódás mellett segíteni is szeretne a madaraknak, annak számára is adott a lehetőség: a gyűrűzés közben mesterséges fészekodúk barkácsolásába is be lehet kapcsolódni, amelyekkel a kuvik, a búbosbanka, a vörös vércse, és kis énekesmadarak költését segítik elő a természetvédők a bokortanyás térségben.

 

Megközelítés:
A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlőből a régi TSz. telephely útján lehet lemenni a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely egy felüljáróba torkollik, ezen át kell hajtani. Aljában sorompó, amely a tábor ideje alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amit a gazdaság lehalászáskor használ. Ez lesz a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás ("olajfüzes") fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől.

További információk:

 Tóth Pál, ornitológus: 70/249-2407 – toth.pal.debrecen@gmail.com
dr. Szigetvári Csaba, projektvezető, egyesületi elnök: 20/512-3311 – szcsaba@e-misszio.hu
www.bokortanya.hu

A program a Földművelésügyi Minisztérium „Zöld Forrás” pályázati programjának támogatásával valósul meg.