Secondary menu


Kiemelt cikkek

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Rendezvény és új látványosság a SóstóZooban

2016 május 20-án pénteken különleges programmal várjuk vendégeinket! A nemzetközi biodiverzitás nap alkalmából játékos feladatok, növény ültetés, interaktív programok várják a felnőtteket és gyermekeket!

 

 

A biodiveriztás—fajok sokfélesége veszélyben van.  Mindenki hallott már pl.a  trópusi esőerdőket vagy a korallzátonyokat fenyegető veszélyekről, de a mai napon a körülöttünk élő világra szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni, hiszen  a  városiasodás , az egyre intenzívebb mezőgazdaság miatt Európa őshonos állat és növényfajai is komoly veszélyben vannak.

A Nyíregyházi Állatpark a nemzetközi „ Let it grow” / Engedd élni kampányhoz csatlakozva ezen a napon hazánk őshonos növény és állatvilágát mutatja be a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportja az MME  kétéltű és hüllővédelmi szakosztálya,a Nyírerdő Zrt, valamint parkunk zoopedagógusai és botanikusai segítségével.
Az érdeklődők betekinthetnek a Magyarországon élő hüllők és kétéltűek rejtett életébe  csakúgy mint a körülöttünk élő madárvilág titkaiba.

Elleshetik a kosárfonás vagy a csuhé baba készítés fortélyait s ügyességi játékok keretében megismerhetik a  növény és állatvilág kapcsolatait.

Megtudhatják mi az a darázs garázs, s hogy ők mit tudnak tenni a közvetlen környezetükben élő növények és állatok segítésére.

Lesz növény ültetés, melyet a résztvevők haza is vihetnek, ill.  megismerkedhetnek Magyarország erdőt alkotó fafajaival  is egy tanösvény keretében. Szó lesz az év madaráról a harisról és a már megszokott módon elültetjük az év fáját is, ami 2016-ban a mezei szil.

Vendégeinket 10.00-14.00 között várjuk parkunk Evolúciós erdejében s  a vetélkedő résztvevőit jutalomban részesítjük!

Szombaton nyílik az Ausztrál ház
 
Ígéretükhöz híven a Nyíregyházi Állatparkban- a 20-ik születésnap alkalmából- minden hónapban meglepetés várja a látogatókat.
A május 20-i ajándék az Állatpark vendégeinek, hogy a hétvégén már Ausztrália élővilágával is megismerkedhetnek az ide látogatók. A parkban bennett-kengurukat szinte a kezdetektől tartanak, de most először sikerült a földrész emblematikus állatait a megszokott geográfia tematika szerint egy helyen bemutatni.

A nagyközönség többek között találkozhat a Föld legnagyobb erszényes állatával a vörös óriáskenguruval csakúgy mint Ausztrália vadkutyájával a dingóval vagy a Föld második legnagyobb madarával az emuval.
A velük átellenben lévő kifutóban a vizes élőhelyekre jellemző fekete hattyúk és különös külsejű tyúkludak élnek együtt, míg egy nagy volierben a jellegzetes laposfarkú papagájok láthatóak.

A nagyobb termetű kakadufajok, mint az inka- rózsás- vagy a sárgabóbitás kakadu a park külső röpdéiben élnek, míg a legnagyobb jégmadár-féle a kacagójancsi a kenguruk mellett került bemutatásra  . Az ausztrál őslakók szókészletéből kölcsönzött hangutánzó szóval kokaburrának is nevezett madár, jellegzetes, gurgulázó kacajáról kapta mind nemzetközi, mind pedig magyar elnevezését.

Az Ausztrál ház belső terében egy fotókiállítás mellett növénytárlattal is várják a vendégeket.
 

Sóstó Zoo
 

Main menu

story | by Dr. Radut