Szent Iván-éj a Sóstói Múzeumfaluban

„Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A tűz tisztító, gonoszűző erejébe vetett hit az alapja a tűzugrás szokásának. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést.” – írja Tátrai Zsuzsanna. 
A magyar nyelvterület északi és déli peremvidékeiről gazdag adatok tanúskodnak arról, hogy a szertartásos tűzugrásnak lényeges eleme volt a szerelem- és egészségvarázslás is. 
 
Ahogyan az korábban is szokás volt, a Sóstói Múzeumfaluban is felidézzük a népszokást. 
 
A 2016 június 23.-i éjszakai programjainkra mindazokat várjuk, akiket a szerelem érzése már megérintett, és természetesen azokat a látogatókat is, akik még várakoznak, hogy ez a csodálatos érzés és élmény rájuk találjon.

19 óra 30 perckor vetítjük le Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmjét, amely sajátos hangvételben szól arról, mit jelentett, mit jelent a szerelem, a vágyakozás és a szex néhány idős, falusi ember számára. A vetítést követően látogatóinknak lehetőségük lesz találkozni és beszélgetni a rendezőnővel a film elkészítésének körülményeiről, szereplőiről, a film üzenetéről.

21 órakor nyitjuk meg új időszaki kiállításunkat, amely a szerelem jelképeivel, jelképrendszerével foglalkozik, illetve azt is bemutatja, hogyan jelenik meg az érzelem és az érzékiség a magyar népművészetben. A kiállítást Sós Ágnes filmrendező nyitja meg.

21 óra 30 perctől a Tűzvarázs produkció tűzzsonglőr csapata lép fel a Múzeumfalu főterén, ahol varázslatos előadásukkal igyekeznek elkápráztatni vendégeinket. 22 órakor kezdődik Szabó Balázs Bandájának koncertje. A sokoldalúan képzett énekes-dalszerző 2009-ben alapította meg saját együttesét, amely többféle stílust ötvöz, a popos-rockos-dzsesszes-folkos-funkys vonallal és Radnóti-feldolgozásaikkal éppúgy kedvenceivé váltak az idősebb korosztályoknak, mint a fiatalabbaknak. Másfél órás koncertjük eddigi pályafutásuk legszebb dalaiból ad válogatást.

23 óra 30 perckor a Nyírség Táncegyüttes félórás műsorával hangolódhatnak kedves látogatóink a tűzugrásra, amely az éjszaka – szó szerinti – fénypontja lesz. A résztvevőknek a néphit azt ígéri, hogy egészségesek és boldogok lesznek a következő egy évben.