Secondary menu


Kiemelt cikkek

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

Novemberi programok a nyíregyházi könyvtárban

A Móricz Megyei és Városi Könyvtár 2017. novemberében is számos érdekes probrammal várja a kultúra iránt érdeklődőket.

Őszi madárderűs napok a nyíregyházi Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület 2017. november 9-12. között ismét őszi madárgyűrűző napokat szervez a nyíregyházi Szelkó-tó mellé, ahová szívesen hívja a természet és madarak nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (november 11.) családi napon.

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át 2017 november 10-én 16:30 perctől nyílik meg Kazai Béla "Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át" című fotókiállítása, a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

Chili Paprikaevő Verseny Nyíregyházán!

Szereted, ha a paprika nagyon csíp? Szereted a kihívásokat? Ezt a péntek esti programot Neked találták ki! Gyere és versenyezz! Szólj chili-fan ismerőseidnek is!

 


Galériák

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Magbörze a Sóstói Múzeumfaluban

Közeledik a tavasz, kezdődnek a mezőgazdasági munkák. A kiskertek tulajdonosai talán már meg is keresték tavalyról megmaradt vetőmagjaikat. Ha elégedetlenek készleteikkel, 2017. március 4-én, szombaton a Sóstói Múzeumfaluban beszerezhetik a hiányzókat vagy elcserélhetik a fölösleget.

 

 

A második alkalommal megrendezett Magbörze célja, hogy sokféle tájjellegű, ma már unikálisnak tekinthető zöldség- és virágmag cseréljen gazdát, ezáltal a program segítse a biológiai változatosság fenntartását, és a megyében található néprajzi kistájakra jellemző növényfajok megőrzését.

 A szervezők reményei szerint nemcsak magcsere, hanem tapasztalatcsere is zajlik majd a programnak helyet adó Pálinkaházban, amelyre a hivatásos kertészek mellett a növénytermesztés iránt érdeklődő szülőket, nagyszülőket és gyermekeket is szeretettel várják. A kisebbek fűfejet, termésképet és csíráztató ládácskát is készíthetnek a skanzen múzeumpedagógusainak segítségével.

A délelőtt folyamán Baktay Borbála, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ igazgatója tart előadást a génbankban tárolt növényekről, és Zalatnay László agrármérnök, a Nyíregyházi Kosár Közösség önkéntese mondja el magvas gondolatait a friss élelmiszerek fogyasztásának előnyeiről. Aktuális problémákhoz kapcsolódnak, hiszen a felnövekvő nemzedék egyre több tagja szenved valamilyen túlérzékenységben, életminőségük javítása fontos feladat, amihez a Sóstói Múzeumfalu Magbörzéjén is kereshetünk megoldásokat.

ELŐADÁSOK

10.30-tól 12.00-ig
(Pálinkaház –Pálinkatörténeti kiállító terem)

Köszöntőt mond és moderál:
Dr. Szabó Sarolta
(Sóstói Múzeumfalu, igazgató)

Baktay Borbála
(Növényi Diverzitás Központ, igazgató)
Növények a génbankból

Zalatnay László
(Kosár Közösség önkéntese, közösségfejlesztő, agrármérnök)
Magvas gondolatok a közösségről, az élelmiszerekről, az életünkről és a jövő forgatókönyvekről

 

PROGRAMOK:

10.00 – 14.00
Magbörze
(Pálinkaház – nagy terem)
Tájfajták, különlegességek, haszon és kiskerti növények vására.

10.00 – 14.00
Csemete kert
(Pálinkaház)
Fűfejet, terményképet és csíráztató dobozt készíthetnek a gyerekek, mellyel saját kiskertjük lehet
Aki szeret kertészkedni, saját maga termeszteni, munkájának gyümölcsét élvezni, annak ezt a rendezvényt ajánljuk!
A rendezvény 200 Ft/fő sétálójegy megvásárlásával látogatható.
A gyerekfoglalkozás díja 200 Ft/fő

Érdeklődés: 06-30/676-8514 vagy szzsuzsa.muzeumfalu@gmail.com
 

Main menu

story | by Dr. Radut