Secondary menu


Kiemelt cikkek

Befejeződött a szabadidő komplexum felújítása a Sóstói-erdőben

Teljesen megújult a nyíregyháziak kedvelt kikapcsolódásai helye, a Sóstói-erdőben levő szabadidő komplexum. A NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból, 25 millió forintból végezte el a munkát az elmúlt két hónapban. A korszerűsítésre azért volt szükség, mert a 2005 és 2007 közötti erdőgazdasági fejlesztéseknek köszönhetően megvalósult játszótér, erdei körszín és színpad, a kondikert valamint sok egyéb közjóléti berendezés az eltelt időszakban elhasználódott, egyes elemek funkciójukat vesztették.

NYÍRERDŐ Nap Nyíregyházán

Az Erdők Hete rendezvénysorozat immár 21. alkalommal várja a látogatókat – kicsiket és nagyokat egyaránt – Magyarország erdeibe. Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezés jelmondata: „Közös kincsünk az erdő.” A programokkal az erdők értékeinek gazdagságára, azon belül a természeti, turisztikai és gazdasági értékek párhuzamos jelenlétére hívják fel a figyelmet a szervezők.

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum Rendhagyó tárlatvezetéssel és érdekes előadásokkal várják az érdeklődőket a Jósa András Múzeumban szeptember 28-án a Kutatók Éjszakáján. Utána a Nyíregyházi Egyetem népzenész hallgatóinak koncertjére invitálják a nótázás és muzsika kedvelőit.

Fesztivál az állatokért 2017

Minden év október 4-én világszerte ünneplik meg állatbarátok az Állatok Világnapját. A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány minden évben egy városi, izgalmas fesztivállal köszönti az állatokat, állattartókat szeptember végén...
 

V. Tirpák Fesztivál és Pálinkanap Nyíregyházán

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Tirpák Fesztivál és Pálinkanap Nyíregyházán, a Kossuth téren. A megszokott és új programokkal, finom ételekkel várják a kedves érdeklődőket!
 

Európai Autómentes Nap a Zöld Kerék Alapítvánnyal

Bringás reggeli és ,,TE SZEDD!" akció után lendületben a Zöld Kerék. Nemrég 300 kakaós csigával és almával vártuk a bringásokat Nyíregyházán, hulladékot gyűjtöttünk a kerékpárutak mentén, most pedig arra készülünk hogy megmozgatjuk a várost 2017. szeptember 22-én.
 


Galériák

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

A SingSingSing MÁZS-képp című Musical Show Nyíregyházán

A SingSingSing MÁZS-képp című Musical Show Nyíregyházán A SingSingSing MÁZS-képp c. Musical Show Veszprém, Sopron, Székesfehérvár és Budapest után 2017.március 19-én, valamint március 26-án Nyíregyháza közönségét is meghódította.

88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozat

88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozat Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint nyolc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen népszerűséggel és sikerrel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők szervezték meg 1929-ben. A szervezők arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc szépségével színesítsék s igazi közösségi élménnyé tegyék.

 

 

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár évtizedek óta részt vállal e nemes tradíció ápolásában és továbbra is legfontosabb célkitűzése Nyíregyháza változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasok kötetlen személyes találkozása, a 3 napos könyvnapok fesztivállá alakítása, mindig megújuló tartalommal, különlegességgel.

A 3 napos programsorozat a Kossuth téren lehetőséget biztosít, hogy újra egymásra találjon az irodalom és a közönsége, az író és az olvasó, a könyvkiadó és a könyvkereskedő. Nagyon fontos, hogy az olvasók beszélgetések és dedikálások keretében, személyesen is találkozhatnak kedvenc írójukkal, költőjükkel, ez főleg gyermekkorban meghatározó élmény, melynek nagy jelentősége van az olvasóvá válásban is.

Az Ünnepi Könyvhét célja az olvasás és a könyvek népszerűsítése mellett az új olvasók szerzése. A könyvnap megrendezése tehát közös érdeke az íróknak, kiadóknak és könyvkereskedőknek, valamint az olvasóközönségnek, a magyar kultúrának is. Ezt a közvetítő, koordináló szerepet tölti be a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár itt Nyíregyházán.
Közösségi színtere, központja vagyunk nemcsak a helyi írók költők, hanem a rangos országos jelentőségű írók és költők bemutatatásának is.  

Minden korosztályt igyekszünk megszólítani, és olyan programkínálatot kialakítani, ahol a gyermek, a kamasz, a fiatal, a felnőtt és a szépkorú is megtalálja az érdeklődési körének való irodalmat és társművészetet.  
Az idei rendezvény ünnepélyes megnyitója 2017. június 8-án 15 órától a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette csoport nyitányával kezdődik. A rendezvény díszvendége Zalán Tibor József Attila-díjas költő lesz, vele Kürti László költő beszélget majd. Vendégünk lesz Petőcz András József Attila-, Márai Sándor-, Magyarország Babérkoszorúja díjas író, költő, szerkesztő, Schein Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító, Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színművésznő és természetesen helyi és megyebeli írók, költők, mint Nagy Zsuka, Sipos László, Balla M. Anna, Lefler György. A programokat több zenei együttes színesíti majd, többek között fellép az Artézis zenekar, a Dolce Trió és a Zenith együttes.

A rendezvények, programok alatt pedig folyamatosan dedikáltathatják kedvenc szerzőikkel, íróikkal kedvenc könyveiket az ide látogatók.
Dedikálnak az említett vendégeken kívül Tarczy Gyula, M. Szlávik Tünde, Bodnár István, Finy Petra gyermekíró, Kováts Judit, Molnár Ágnes, Víg Balázs.

 

A három nap alatt több, mint 20 íróval, költővel találkozhatnak a Kossuth térre látogatók.

 

Az idei Ünnepi Könyvhéten is számos könyvkiadó, könyvesbolt csatlakozott rendezvényünkhöz. A könyvkiadók mellett társintézményeink, együttműködő partnereink, szponzoraink, támogatóink is megjelennek, nélkülük és a fenntartó önkormányzat támogatása nélkül nem jöhetett volna létre az idei könyvhét mely a támogatóknak köszönhetően ebben az évben még színesebb.

Az ünnepi rendezvény ideje alatt a gyerekeket népi fajátékok várják. A „Tegyél egyet – vegyél egyet!” címmel idén is lesz könyvcsere, és kötészeti bemutatót is tartunk, hogy felhívjuk a figyelmet e szakma jelentőségére és népszerűsítsük megújuló szolgáltatásainkat is, hiszen a Születésnapi Újság mellett, A/4-es méretben Születésnapi Képeslapot is készítünk megrendelésre. Az ünnepi könyvhét ideje alatt az olvasók ingyen iratkozhatnak be a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba és fiókkönyvtáraiba, és amnesztiahetet is tartunk: akik most hozzák vissza a lejárt kölcsönzési határidejű könyvtári könyveiket, azoknak nem kell késedelmi díjat fizetniük.

Az ingyenes beiratkozás, ingyen elvihető könyvek, népi fajátékok, Legóember, kézműves foglalkozás, mesefotózás – mellett idén egy különleges attrakcióval is készülünk.

Megelevenedett könyvlapok címmel életre keltjük a Kossuth téren a Star Wars könyvek hőseit. Jelmezes hősök jelentkezését várjuk és a legjobbakat, legötletesebbeket díjazni is fogjuk 2017. június 13. 17 órától, ahol egyéb meglepetéssel várjuk a Star Wars rajongókat. Legyen szó filmről vagy könyvekről ez az idegen világokban játszódó fantasy sok mindenkit magával ragadt az évek folyamán. Úgy gondoltuk, hogy ez a mostanában egyre népszerűbb téma (fantasy, sci-fi, misztikus mesevilág) a képi, vizuális világával jobban felkelti a figyelmet a film mellett a nyomtatott könyvek iránt is.

 

A 8 részes film mellett rengeteg angol és magyar nyelven kiadott könyv, novella rövid történet jelent meg különböző adathordozón, dokumentumtípusban, így olvasható online, elektronikusan, e-bookon, hangoskönyvként, elkészült az ifjú olvasók könyvsorozat, melyek a célközönséghez igazodva rövidebbek. A sor végtelen, megannyi történet, számos könyv született a témában, mely könyvtárunkban is megtalálhatóak, kölcsönözhetőek és igen népszerűek mind a gyerekek és mind a felnőttek körében is.

Így az idei könyvhetet a Star Wars jegyében rendeztük meg és még rengeteg ajándékkal, meglepetéssel készülünk a Kossuth térre látogatóknak. Érdemes folyamatosan figyelni honlapunkat, facebook oldalunkat, ahol a könyvhétig érdekességekkel jelentkezünk.
Az Erő legyen mindannyiunkkal!

 

Tomasovszki Anita sk.
igazgató

 

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok programja

2017. június 8-12.

 

 

Június 8. (csütörtök)

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette csoport nyitánya

 

15.00 Megnyitó

Köszöntők: Dr. Kovács Ferenc

Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere

Tomasovszki Anita

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója

Megnyitó beszéd: Zalán Tibor József Attila-díjas költő

 

15.30 Közönségtalálkozó Zalán Tibor költővel

Beszélgetőpartner: Kürti László költő

Vendég: Viola Szandra költő, testverselő

16.30 Közönségtalálkozó Kalapos Éva Veronika íróval

Beszélgető partner: Béres Tamás író, szerkesztő

17.30 Ésik Sándor: „Olvassunk tárcát!” c. blogjának felolvasó órája

Vendégek: Ésik Sándor, M. Szlávik Tünde, Balku László, Margittai H. Ágnes, Kulcsár Attila, Vaskó Ilona

Moderátor: Bihari Albertné főkönyvtáros

18.30 Az Artézis zenekar koncertje

 

Június 9. (péntek)

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

10.00 Sárkányok és egyéb csodás lények

Író-olvasó találkozó Finy Petra gyermekíróval

11.00 Hangyautakon

Lefler György könyvbemutatója

Beszélgetőpartner: Stevanyik András helytörténész

13.00 Párbajok a 19-20. századi Magyarországon

A Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

14.00 A könyvtári Kvízparti eredményhirdetése

14.30 A Nő...amikor nemcsak fecseg, mond is valamit

Balla M. Anna kötetének bemutatója

Beszélgetőpartner: Bihari Albertné főkönyvtáros

15.30 Az eltűnt IDŐ nyomában

Sipos László fotóalbumának bemutatója

Beszélgetőpartner: Gerliczki András irodalomtörténész

 

 

 

 

 

16.30 Üdvözlet a kontinens belsejéből

Schein Gábor verseskötetének bemutatója

Beszélgetőpartner: Karádi Zsolt főiskolai tanár

17.30 Küllők, sávok

Nagy Zsuka verseskötetének bemutatója

Beszélgetőpartnerek: Kulin Borbála irodalomtörténész, főszerkesztő, költő

Gerliczki András irodalomtörténész

18.30 A Nyíregyházi Hölgykoszorú és Kazár Ticiána koncertje

Giliga Noémi és Lengyel Letícia, a Vikár Sándor Zeneiskola énekeseinek műsora

19.15 A Dolce Trió koncertje

 

Június 10. (szombat)

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

14.00 NÉLKÜLE. Filmregény

Beszélgetés az íróval, Gyuris Tiborral, a Móricz Zsigmond Színház színművészével

Közreműködők: Pregitzer Fruzsina színművésznő, Székely Szabolcs István zeneszerző

Beszélgetőpartner: Gerliczki András irodalomtörténész

15.00 A Vörös Postakocsi c. folyóirat felolvasó órája

Közreműködnek a Vörös Postakocsi szerkesztői és munkatársai

Moderátor: Kováts Dénes újságíró

Közreműködik: CarpeDignem együttes

16.00 Író-olvasó találkozó Petőcz András íróval

Beszélgető partner: Vaczóné Antal Erika igazgatóhelyettes

17.00 Alkalomadtán

Hegyi Barbara közönségtalálkozóval egybekötött könyvbemutatója

Beszélgetőpartner: Szűcs Anikó újságíró

18.30 A Zenith együttes koncertje

 

 

Június 12. (hétfő)

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – Olvasóterem

 

10.00 Bényei Miklós: Hogyan lettem olvasó és helytörténeti kutató?

Zsoldosné Cselényi Gyöngyi: Családi emlékkönyv

A kötetek szerzőinek beszélgetőpartnerei: László Gézáné főkönyvtáros, Zselinszky Lászlóné ny. könyvtáros

/A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete programja/

 

Helyszín: Vásárosnamény, Tiszavirág tanyahajó

14.00 Vallomások a Tiszáról. Zenés irodalmi utazás a Tiszán

Vendégek: Bodnár István költő, író, újságíró, Bakajsza András irodalomtörténész, Balogh Géza író, újságíró

Közreműködik: Ignácz Lászlóné (ének), Illyés Péter (vers)

Moderátor: Bihari Albertné főkönyvtáros

/A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülettel közös szervezésben/

 

 

 

 

 

Dedikálók

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

Június 8. (csütörtök) 15.00–18.30

Bodnár István

Kalapos Éva Veronika

Kürti László

M. Szlávik Tünde

Tarczy Gyula

Viola Szandra

Zalán Tibor

 

Június 9. (péntek) 10.00–18.30

Balla M. Anna

Finy Petra

Nagy Zsuka

Schein Gábor

Sipos László

 

Június 10. (szombat) 14.00–18.30

Bodnár István

Dombóvári István

Gyuris Tibor

Hegyi Barbara

Kádas Kata

Kováts Judit

M. Szlávik Tünde

Molnár Ágnes

Petőcz András

Vig Balázs

 

 

Kísérőprogramok a Kossuth téren:

 

Ingyenes beiratkozás

 

Amnesztia hét

 

Ingyenes beiratkozásra jogosító kupon

 

Megelevenedett könyvlapok

 

Tegyél egyet! Vegyél egyet!

Könyvespolcunkról bárki elvihet egy könyvet, ha tesz helyette egy másikat!

 

Ingyen elvihető könyvek

 

Legóember

 

Virágzik a cumifa!

Minden gyermek, aki cumiját a cumifánkon hagyja, ajándékot kap!

 

Népi fajátékok

 

Barkács-Kuckó

 

Légy Te a Hős! – Fotóparaván

 

(A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a programok változtatásának jogát fenntartja.)

Main menu

story | by Dr. Radut