Secondary menu


Kiemelt cikkek

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozat

88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozat Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint nyolc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen népszerűséggel és sikerrel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők szervezték meg 1929-ben. A szervezők arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc szépségével színesítsék s igazi közösségi élménnyé tegyék.

 

 

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár évtizedek óta részt vállal e nemes tradíció ápolásában és továbbra is legfontosabb célkitűzése Nyíregyháza változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasok kötetlen személyes találkozása, a 3 napos könyvnapok fesztivállá alakítása, mindig megújuló tartalommal, különlegességgel.

A 3 napos programsorozat a Kossuth téren lehetőséget biztosít, hogy újra egymásra találjon az irodalom és a közönsége, az író és az olvasó, a könyvkiadó és a könyvkereskedő. Nagyon fontos, hogy az olvasók beszélgetések és dedikálások keretében, személyesen is találkozhatnak kedvenc írójukkal, költőjükkel, ez főleg gyermekkorban meghatározó élmény, melynek nagy jelentősége van az olvasóvá válásban is.

Az Ünnepi Könyvhét célja az olvasás és a könyvek népszerűsítése mellett az új olvasók szerzése. A könyvnap megrendezése tehát közös érdeke az íróknak, kiadóknak és könyvkereskedőknek, valamint az olvasóközönségnek, a magyar kultúrának is. Ezt a közvetítő, koordináló szerepet tölti be a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár itt Nyíregyházán.
Közösségi színtere, központja vagyunk nemcsak a helyi írók költők, hanem a rangos országos jelentőségű írók és költők bemutatatásának is.  

Minden korosztályt igyekszünk megszólítani, és olyan programkínálatot kialakítani, ahol a gyermek, a kamasz, a fiatal, a felnőtt és a szépkorú is megtalálja az érdeklődési körének való irodalmat és társművészetet.  
Az idei rendezvény ünnepélyes megnyitója 2017. június 8-án 15 órától a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette csoport nyitányával kezdődik. A rendezvény díszvendége Zalán Tibor József Attila-díjas költő lesz, vele Kürti László költő beszélget majd. Vendégünk lesz Petőcz András József Attila-, Márai Sándor-, Magyarország Babérkoszorúja díjas író, költő, szerkesztő, Schein Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító, Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színművésznő és természetesen helyi és megyebeli írók, költők, mint Nagy Zsuka, Sipos László, Balla M. Anna, Lefler György. A programokat több zenei együttes színesíti majd, többek között fellép az Artézis zenekar, a Dolce Trió és a Zenith együttes.

A rendezvények, programok alatt pedig folyamatosan dedikáltathatják kedvenc szerzőikkel, íróikkal kedvenc könyveiket az ide látogatók.
Dedikálnak az említett vendégeken kívül Tarczy Gyula, M. Szlávik Tünde, Bodnár István, Finy Petra gyermekíró, Kováts Judit, Molnár Ágnes, Víg Balázs.

 

A három nap alatt több, mint 20 íróval, költővel találkozhatnak a Kossuth térre látogatók.

 

Az idei Ünnepi Könyvhéten is számos könyvkiadó, könyvesbolt csatlakozott rendezvényünkhöz. A könyvkiadók mellett társintézményeink, együttműködő partnereink, szponzoraink, támogatóink is megjelennek, nélkülük és a fenntartó önkormányzat támogatása nélkül nem jöhetett volna létre az idei könyvhét mely a támogatóknak köszönhetően ebben az évben még színesebb.

Az ünnepi rendezvény ideje alatt a gyerekeket népi fajátékok várják. A „Tegyél egyet – vegyél egyet!” címmel idén is lesz könyvcsere, és kötészeti bemutatót is tartunk, hogy felhívjuk a figyelmet e szakma jelentőségére és népszerűsítsük megújuló szolgáltatásainkat is, hiszen a Születésnapi Újság mellett, A/4-es méretben Születésnapi Képeslapot is készítünk megrendelésre. Az ünnepi könyvhét ideje alatt az olvasók ingyen iratkozhatnak be a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba és fiókkönyvtáraiba, és amnesztiahetet is tartunk: akik most hozzák vissza a lejárt kölcsönzési határidejű könyvtári könyveiket, azoknak nem kell késedelmi díjat fizetniük.

Az ingyenes beiratkozás, ingyen elvihető könyvek, népi fajátékok, Legóember, kézműves foglalkozás, mesefotózás – mellett idén egy különleges attrakcióval is készülünk.

Megelevenedett könyvlapok címmel életre keltjük a Kossuth téren a Star Wars könyvek hőseit. Jelmezes hősök jelentkezését várjuk és a legjobbakat, legötletesebbeket díjazni is fogjuk 2017. június 13. 17 órától, ahol egyéb meglepetéssel várjuk a Star Wars rajongókat. Legyen szó filmről vagy könyvekről ez az idegen világokban játszódó fantasy sok mindenkit magával ragadt az évek folyamán. Úgy gondoltuk, hogy ez a mostanában egyre népszerűbb téma (fantasy, sci-fi, misztikus mesevilág) a képi, vizuális világával jobban felkelti a figyelmet a film mellett a nyomtatott könyvek iránt is.

 

A 8 részes film mellett rengeteg angol és magyar nyelven kiadott könyv, novella rövid történet jelent meg különböző adathordozón, dokumentumtípusban, így olvasható online, elektronikusan, e-bookon, hangoskönyvként, elkészült az ifjú olvasók könyvsorozat, melyek a célközönséghez igazodva rövidebbek. A sor végtelen, megannyi történet, számos könyv született a témában, mely könyvtárunkban is megtalálhatóak, kölcsönözhetőek és igen népszerűek mind a gyerekek és mind a felnőttek körében is.

Így az idei könyvhetet a Star Wars jegyében rendeztük meg és még rengeteg ajándékkal, meglepetéssel készülünk a Kossuth térre látogatóknak. Érdemes folyamatosan figyelni honlapunkat, facebook oldalunkat, ahol a könyvhétig érdekességekkel jelentkezünk.
Az Erő legyen mindannyiunkkal!

 

Tomasovszki Anita sk.
igazgató

 

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok programja

2017. június 8-12.

 

 

Június 8. (csütörtök)

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette csoport nyitánya

 

15.00 Megnyitó

Köszöntők: Dr. Kovács Ferenc

Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere

Tomasovszki Anita

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója

Megnyitó beszéd: Zalán Tibor József Attila-díjas költő

 

15.30 Közönségtalálkozó Zalán Tibor költővel

Beszélgetőpartner: Kürti László költő

Vendég: Viola Szandra költő, testverselő

16.30 Közönségtalálkozó Kalapos Éva Veronika íróval

Beszélgető partner: Béres Tamás író, szerkesztő

17.30 Ésik Sándor: „Olvassunk tárcát!” c. blogjának felolvasó órája

Vendégek: Ésik Sándor, M. Szlávik Tünde, Balku László, Margittai H. Ágnes, Kulcsár Attila, Vaskó Ilona

Moderátor: Bihari Albertné főkönyvtáros

18.30 Az Artézis zenekar koncertje

 

Június 9. (péntek)

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

10.00 Sárkányok és egyéb csodás lények

Író-olvasó találkozó Finy Petra gyermekíróval

11.00 Hangyautakon

Lefler György könyvbemutatója

Beszélgetőpartner: Stevanyik András helytörténész

13.00 Párbajok a 19-20. századi Magyarországon

A Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

14.00 A könyvtári Kvízparti eredményhirdetése

14.30 A Nő...amikor nemcsak fecseg, mond is valamit

Balla M. Anna kötetének bemutatója

Beszélgetőpartner: Bihari Albertné főkönyvtáros

15.30 Az eltűnt IDŐ nyomában

Sipos László fotóalbumának bemutatója

Beszélgetőpartner: Gerliczki András irodalomtörténész

 

 

 

 

 

16.30 Üdvözlet a kontinens belsejéből

Schein Gábor verseskötetének bemutatója

Beszélgetőpartner: Karádi Zsolt főiskolai tanár

17.30 Küllők, sávok

Nagy Zsuka verseskötetének bemutatója

Beszélgetőpartnerek: Kulin Borbála irodalomtörténész, főszerkesztő, költő

Gerliczki András irodalomtörténész

18.30 A Nyíregyházi Hölgykoszorú és Kazár Ticiána koncertje

Giliga Noémi és Lengyel Letícia, a Vikár Sándor Zeneiskola énekeseinek műsora

19.15 A Dolce Trió koncertje

 

Június 10. (szombat)

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

14.00 NÉLKÜLE. Filmregény

Beszélgetés az íróval, Gyuris Tiborral, a Móricz Zsigmond Színház színművészével

Közreműködők: Pregitzer Fruzsina színművésznő, Székely Szabolcs István zeneszerző

Beszélgetőpartner: Gerliczki András irodalomtörténész

15.00 A Vörös Postakocsi c. folyóirat felolvasó órája

Közreműködnek a Vörös Postakocsi szerkesztői és munkatársai

Moderátor: Kováts Dénes újságíró

Közreműködik: CarpeDignem együttes

16.00 Író-olvasó találkozó Petőcz András íróval

Beszélgető partner: Vaczóné Antal Erika igazgatóhelyettes

17.00 Alkalomadtán

Hegyi Barbara közönségtalálkozóval egybekötött könyvbemutatója

Beszélgetőpartner: Szűcs Anikó újságíró

18.30 A Zenith együttes koncertje

 

 

Június 12. (hétfő)

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – Olvasóterem

 

10.00 Bényei Miklós: Hogyan lettem olvasó és helytörténeti kutató?

Zsoldosné Cselényi Gyöngyi: Családi emlékkönyv

A kötetek szerzőinek beszélgetőpartnerei: László Gézáné főkönyvtáros, Zselinszky Lászlóné ny. könyvtáros

/A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete programja/

 

Helyszín: Vásárosnamény, Tiszavirág tanyahajó

14.00 Vallomások a Tiszáról. Zenés irodalmi utazás a Tiszán

Vendégek: Bodnár István költő, író, újságíró, Bakajsza András irodalomtörténész, Balogh Géza író, újságíró

Közreműködik: Ignácz Lászlóné (ének), Illyés Péter (vers)

Moderátor: Bihari Albertné főkönyvtáros

/A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülettel közös szervezésben/

 

 

 

 

 

Dedikálók

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

 

Június 8. (csütörtök) 15.00–18.30

Bodnár István

Kalapos Éva Veronika

Kürti László

M. Szlávik Tünde

Tarczy Gyula

Viola Szandra

Zalán Tibor

 

Június 9. (péntek) 10.00–18.30

Balla M. Anna

Finy Petra

Nagy Zsuka

Schein Gábor

Sipos László

 

Június 10. (szombat) 14.00–18.30

Bodnár István

Dombóvári István

Gyuris Tibor

Hegyi Barbara

Kádas Kata

Kováts Judit

M. Szlávik Tünde

Molnár Ágnes

Petőcz András

Vig Balázs

 

 

Kísérőprogramok a Kossuth téren:

 

Ingyenes beiratkozás

 

Amnesztia hét

 

Ingyenes beiratkozásra jogosító kupon

 

Megelevenedett könyvlapok

 

Tegyél egyet! Vegyél egyet!

Könyvespolcunkról bárki elvihet egy könyvet, ha tesz helyette egy másikat!

 

Ingyen elvihető könyvek

 

Legóember

 

Virágzik a cumifa!

Minden gyermek, aki cumiját a cumifánkon hagyja, ajándékot kap!

 

Népi fajátékok

 

Barkács-Kuckó

 

Légy Te a Hős! – Fotóparaván

 

(A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a programok változtatásának jogát fenntartja.)

Main menu

story | by Dr. Radut