KONZERVGYÁRTÁSI TECHNOLÓGIA KOMPLEX INNOVATÍV FEJLESZTÉSE A GLOSTER KFT.-NÉL

Vízparti Kutyás Hétvége 2018
 

A GLOSTER Zöldség - Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 764,52 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” tárgyú pályázati kiíráson, melynek eredményeképpen 1,298 milliárd forintból a máriapócsi gyár konzervgyártási technológiájának innovatív fejlesztése valósult meg.

A GLOSTER Zöldség - Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság több mint húsz éve van jelen a piacon különböző sajátgyártású üveges zöldség és gyümölcs konzervekkel. A fő termékcsoportok az alábbiak: csemege uborka, paradicsomos termékek, paprikafélék, salátafélék, befőttek. Évente közel 20 millió üveg terméket állít elő. Elmondható, hogy uborka- és meggykonzerv relációjában piacvezető, meghatározó exportőr. A vállalkozás elsődleges piacai jelenleg az Európai Unió államai (azon belül is Magyarország, Németország, Hollandia, a Balti államok) valamint Oroszország. Működésének középpontjában folyamatosan a kiváló minőség, a maximális élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem, valamint a vevői igényeknek való megfelelés áll.

Az egyre szigorodó élelmiszerbiztonsági követelmények és az élelmiszerekkel szemben támasztott vevői igényeknek megfelelően a vállalkozás csak úgy tudja piaci pozíciót megőrizni, megerősíteni, ha folyamatosan keresi, kutatja azokat a feldolgozási technológiai megoldásokat, amelyekkel a termékek megbízhatóbbak, eltarthatóbbak, magasabb beltartalmi értékűek és jobb minőségűek lesznek a versenytársakénál.

Ehhez kapcsolódva Széchenyi 2020 program keretében jelen projekt megvalósítása során olyan komplex konzervgyártási technológiai sor került kifejlesztése, amelynek révén a technológiai folyamat során a töltőanyag a lehető legnagyobb mértékben megőrzi eredeti tulajdonságát, élvezeti- és tápértékét, így kifejezetten annak állaga, íze és ezáltal a konzerv minősége mindig kiváló marad.

A fejlesztés eredményeként tehát olyan konzervgyártási technológiát fejlesztettünk ki, ami során a tartósításhoz nem kerül alkalmazásra tartósítószer, vagy egyéb mesterséges adalékanyag, a tartósítás a legkorszerűbb vákuumzárási és hőkezelési eljárással valósul meg.
Az innovatív fejlesztés az alábbi technológiai elemeket implementálta: - töltési technológia - egalizálás - tömörítés technológiája - felöntőlé készítés technológiája - zárás technológiája - hőkezelés technológiája - termék végellenőrzés.

A technológia elhelyezése céljából üzemcsarnok bővítése illetve térlefedés valósult meg 621,21 m2 illetve 732,89m2-en.

A beruházásnak köszönhetően a vállalat 78 munkahelyet tud megőrizni. Továbbá 8 létrehozott K+F munkahelyet teremtett.