Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum Rendhagyó tárlatvezetéssel és érdekes előadásokkal várják az érdeklődőket a Jósa András Múzeumban szeptember 28-án a Kutatók Éjszakáján. Utána a Nyíregyházi Egyetem népzenész hallgatóinak koncertjére invitálják a nótázás és muzsika kedvelőit.

MUZSIKÁLÓ MÚZEUM
2017. szeptember 28. 17 óra

17–17,30-ig
rendkívüli tárlatvezetés a Fejedelmeink mesés kincsei című új kiállításban.

17,30-tól:
„Felülről fúj az őszi szél”
A Nyíregyházi Egyetem népzenész hallgatóinak koncertje

Igazi élményben, jó hangulatú nótázásban és muzsikálásban lehet része annak, aki ellátogat a népzenész diákok múzeumi koncertjére. A számos díjat nyert Boróka együttes összecsiszolódott éneklése mellett sokféle hangszert is megszólaltatnak a fiatalok, ízelítőt adva a Kárpát-medence különösen gazdag népzenei hagyományából. Az autentikus hangzású hangszeres és vokális darabokat a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Tánctagozatának vendégszereplőként meghívott táncosai színesítik táncukkal. A műsort Juhász Erika állította össze.

 

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum

 

A felsőfokú népzenészképzés Magyarországon elsőként az egykori Bessenyei György Tanárképző Főiskolán indult meg 1991-ben, s a többszörös átszervezés ellenére ma is töretlenül folytatódik a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetében. Számos olyan kiváló, országosan ismert népzenész szerzett itt diplomát, mint például Csík János, a Csík zenekar vezetője, vagy Pál István Szalonna, aki jelenleg az Állami Népi Együttes művészeti vezetői posztját tölti be.

 

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum

 

A képzés legfontosabb célja az értékőrzés, a hagyományok átmentése, azon belül a nemzeti kultúra részét képező autentikus magyar népzene elsajátítása és élményszerű továbbadása.

Belépőjegy 600 Ft.