Secondary menu


Kiemelt cikkek

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

A Skafunderz zenekar is itt volt a VIDOR-on

A Skafunderz zenekar is itt volt a VIDOR-on Vidámság és társadalomkritika a VIdámság és Derű ORszágos Seregszemléjén. 2017-ben először lépett fel a debreceni zenekar a nyíregyházi fesztiválon. Petrusák János interjúja.

 

 

A 2017-es Vidor Fesztiválon a sok fellépő zenekar és énekes mellett egy egy "debreceni színfolttal" is találkozhattunk. Ez a SKAFUNDERZ. Mit takar ez a név és ki, vagy kik voltak a névadók?

 

A nevünk a zenekar legelső koncertje előtt egy nappal született. 2003. február 13-án, egy nappal a debütáló szarvasi koncertünk előtt összeültünk kedvenc szórakozóhelyünkön mi, az alapító tagok, Racze, Sanyi és Jones, hogy végre találjunk nevet a zenekarunknak. Az egyetlen kikötésünk az volt, hogy a név utaljon az általunk játszott stílusra, ami a SKA. Rengeteg vicces ötlet után egyszer csak megérkezett egyik közös haverunk "Szevasztok Szkafanderek!" felkiáltással... Ez nagyon megtetszett nekünk és így kicsit megcsavarva a "ska" és a "fun", mint élvezet szavakból raktuk össze a Skafunderz nevet.

 

Mottótok is nagyon érdekes: "Ska-Punk-Reggae Debrecenből! Járjon a láb!" Akkor ti milyen zenét játszotok, amire járjon az a láb?

 

A Skafunderz zenéje alapvetően a jamaicai Ska és a Punk-Rock keveréke néhol reggae elemekkel fűszerezve. Igazi táncolható zene vicces szövegekkel...

 

A ska, punk, reggae hármasítást rajtatokon kívül más is űzi?

 

A Ska-Punk már a '90-es évek óta egy létező, külön műfaj. A ska zene eredete a '60-as évekre tehető, amikor Jamaicában a mento, a calypso és az amerikai jazz-ből megformálódott. A ska a '70-es és a '80 as évek Angliájában fejlődött tovább, ahol kialakult a második hullám, vagyis a TwoTone. A '90-es évektől beszélünk a ska harmadik hullámáról, amikor az eredeti ska zenét más műfajokkal, punkkal, hardcore-ral, latinnal vagy jazz-zel keverve új műfajok jöttek létre: Ska-Punk, Ska-Core, vagy Ska.Jazz. Azóta viszonylag sok ilyen zenekart találni. Kedvenceink akik már Magyarországon is jártak a Mad Caddies, a Rancid, Ska-P, Voodoo Glow Skulls...

 

2003-ban alakultatok Debrecenben. Mi volt az isteni szikra, ami miatt ez a csapat ott és akkor megalakult?

 

Valójában 2000. év végén alakultunk és a közös hobbink, a gördeszkázás hozott össze minket alapító tagokat... Hamar kiderült, hogy közös zenei világban is mozgunk, így elkezdtünk próbálni. Majd 2003. februárjában jött az első koncertfelkérésünk, ahol már kiegészült a gitár-basszusgitár-dob felállás egy trombitával is.

 

Dalszövegeitekkel egyszerre a vidámság és a társadalomkritika világába is kalauzoljátok a hallgatóságot. Ez a kettő nálatok hogyan elegyedik? Kritikusan nevessünk? Vagy a kritikátok ne vegyük azért eléggé komolyan? De lehet, hogy kritikus hangotok élét kívánjátok a vidám felhangokkal elvenni?

 

Vannak olyan számaink, amik csak a vidámságot tükrözik, életünk momentumjait elevenítik fel - közös bulikat, a turnézást, fesztiválozást... Külön dalszövegeink vannak a társadalomkritikára, vagy komolyabb problémákra, azonban az általános, vidám zenei alap lágyít ezeken valamelyest. 

A Skafunderz zenekar is itt volt a VIDOR-on

A "mindent tudó interneten" olvashatjuk, hogy több olyan művész is van, akiket szerettek, illetve akik számotokra inspirációt jelent. Ők miért jelentenek sokat a számotokra?

 

Szerintünk minden zenekarnak, zenésznek vannak "mentorai" akik elindítják az úton, és a kemény munka mellett azt vetítik elénk, hogy a látásmódunkért és zenei világunkért érdemes küzdeni és a befektetésünk megtérül amikor a közönség előtt fellépünk.

 

Jelenleg kik a zenekarotok tagjai, és ők milyen feladattal vannak a csapatban?

 

A zenekar frontembere Rácz Tamás (Racze), aki az éneklés mellett a ritmusgitáros. Kiszely Sándor (Sanzi) - basszusgitár, Jónás Péter (Jones) - dob, Csatlós Pál - szólógitár, Koi Gergő - trombita, Ádám Kristóf - harsona és a legújabb tag Kóczon Kornél, szintén trombitás.

14 év nagy idő egy ember életében, de egy csoport, egy zenekar életében is. Visszanézve az elmúlt időkre, elégedettséget érzel? Azt az utat jártátok be, amit járni kívántatok?

 

Ha visszatekintek az elmúlt évekre szerencsésnek mondhatom magunkat. Azt a zenét játsszuk még mindig, amit mi is szeretünk, és amitől a közönség is boldog és önfeledten táncol. Megjártuk Magyarország legtöbb klubját és fesztiválját, egészen a legnagyobb színpadokig és külföldre is többször eljutottunk. Reméljük ez még sokáig így marad...

 

Debrecenből mennyire lehet elérni az országot, a magyar nyelvterületet és a világot? Azaz a főváros és a nagyvilág nem csábított még el eddig titeket?

 

Talán kicsit nehezebb Debrecenből koncerteket szervezni távoli magyar vagy külföldi városokba, de a zenekarból többen is Budapesten élnek, úgyhogy egy bizonyos csábítás már megtörtént :) Mindenesetre többször jártunk már Erdélyben, vagy például tavasszal voltunk egy nagyszerű bolgár turnén, amiket pont Debrecenből volt könnyebb elérni. Ezen felül természetesen imádunk "itthon" zenélni: Debrecen, vagy épp Nyíregyháza mindig szép emlékeket idéz!

 

Ez a mostani hányadik Vidorotok volt? Miért szerettek ide járni?

 

Fellépőként most először zenéltünk a VIDOR fesztiválon, viszont a remek előadók miatt szinte minden évben "átugrunk" Nyíregyházára egy jó kis szórakozásra.

 

És a jövő? Céljaitok, álmaitok? Hová szeretnétek szakmailag eljutni?

 

Jelenleg épp készül az ötödik albumunk, amivel az ősszel már koncertezünk és már most a Vidoron is bemutatunk pár új szerzeményt. Egy újabb bolgár és egy német turné szerveződik erre az évre még pár hazai koncert mellett. Jövő tavasszal pedig egy lemezbemutató turnét tervezünk, ami össze lesz kötve egy hatalmas 15. éves jubileumi koncerttel Debrecenben.

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut