Cirkuszművészeti díjat adnak át Nyíregyházán

Március 16-án 18 órakor a Circus America előadása ünnepélyes keretek között adják át a Nyíregyházán vendégszereplő Ádám Krisztián artistaművésznek a Porond Ifjú Csillaga díjat.

A cirkuszművészeti díjat 1991 óta minden évben egy fiatal artistaművész veheti át a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is elismerésre méltó, kivételes teljesítményéért, szakmai tudásáért. Az eddigi díjazottak között olyan kiváló tehetségek szerepelnek, mint Biritz Ákos, aki számos nemzetközi cirkuszfesztivál díjazottja, vagy Dittmar Laido, aki jelenleg is a világhírű Cirque du Soleil társulatát erősíti. 2018-ban a szakmai bizottság Ádám Krisztián magasdrót-egyensúlyozó művésznek ítélte a kitüntetést.

A 24 esztendős fiatal művész a híres magyar Ádám cirkuszdinasztia tagja, fiatalos, lendületes műsorszámaiban biztosító kötél és háló nélkül, rendkívüli egyensúlyérzékkel megy végig a magasban kifeszített dróton egykerekű biciklivel, karikán, magabiztosan ugrókötelezik, valamint a dróton elhelyezett széken ülve, majd állva egyensúlyoz. Produkciójával bejárta a világot, fellépett Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Bulgáriában és Romániában is.

 

A nívós cirkuszművészeti elismerést minden esztendőben március 15-én a Fővárosi Nagycirkusz porondján adják át ünnepélyes keretek között. Mivel a fiatal tehetség jelenleg Nyíregyházán lép porondra, a Fővárosi Nagycirkusz nemzeti előadó-művészeti intézmény vezetősége úgy döntött, szakít a hagyománnyal, s a közönség legnagyobb örömére a fiatal művész fellépésének helyszínén, a Circus America előadásán nyújtja át az elismerést Ádám Krisztiánnak dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, valamint Eötvös Tibor artistaművész, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.