Secondary menu


Kiemelt cikkek

A Szabadtéri Színpad nyár végén nyílik!

Ma jelentették be, hogy 2018. augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit a teljesen megújult nyíregyházi Szabadtéri Színpad a Benczúr Gyula téren.

Kutyakiállítást rendeznek Nyíregyházán

A TESE (Tiszántúli Ebtenyésztők Sportegyesülete) Országos  CAC-Kutyakiállítást rendez minden fajta részére (Fajtanélküli, El nem ismert és Hobbi Kategória is!) Nyíregyházán 2018. április 22 - én, vasárnap a Guido Lovasparkban.

Rekordkísérletre készülnek a nyíregyházi menhelyen

Az Állatbarát Alapítvány 2018.április 8-án, vasárnap rekordot szeretne dönteni - már ami a kutyák sétáltatását illeti. 10-15 óra között várnak minden állatbarátot a Csatorna u. 2.szám alatti menhelyen. Szép időt jósolnak, döntsük meg a korábbi rekordot!

Fülöp kutya megkínzói súlyosabb büntetést kaptak másodfokon

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. április 6-án 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította a B. A. és társa vádlottakkal szemben állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést. Az elsőfokú ítéletet egyebekben helybenhagyta a másodfokú bíróság.

Megjelent a Képmás Zenekar harmadik klipje

A klip ötlete egy baráti borozgatás alkalmával merült fel, és már régóta tervezgették.  Ez lírai, szerelmes dal, amelynek képeit Nyíregyházán és Bodrogkeresztúron forgatták, Kondás Kristóf a rendező segédletével. Újabb mérföldkőhöz érkezett a nyíregyházi Képmás zenekar pályafutása, hiszen bemutatták legújabb videóklipjüket, amely a MINDEN MIT ELLOPTÁL című dalból készült.

Csillagvirág-számlálás a Sóstói erdőben

Sokadik nekifutásra végre tényleg beköszöntött a tavasz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. 2018. április 2-án, húsvét hétfőn 15:00-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág állomány megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét.


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán Ki is valójában NYUSZKAMARCSI? A kedvenc nyuszim egy zöld ruhás, meg az alkotója, vagyis én, Kazainé Gégény Mária. Hobbim a gyöngyfűzés, üvegfestés, de főképp a textil játékok készítése. Nemrég felvetődött, hogy jó lenne bemutatni az alkotásaimat, a nyuszikat, macikat és manókat. Az ötletet támogatta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, így húsvét előtt 2018. március 21-én megnyílik NYUSZKAMARCSI és barátai című kiállításunk.

 

 

Mivel a Nagyhalászi Eszterlánc Kézműves Egyesület tagja vagyok, akikkel szeretek együtt dolgozni, úgy döntöttünk, hogy a barátok is kapcsolódjanak be. Az egyesületünk bemutatkozó alkotói, Mikitovics Katalin, Illés Béláné Zsóka, Kazainé Gégény Mária, Pellerné Poór Etelka, Tóth Józsefné.
Próbálunk természetes anyagokat használni, egyedi darabokat készíteni, valamint a kézműves hagyományainkat ápolni. Szívünket, lelkünket beleadjuk az alkotásokba, reméljük sokan megnézik a kiállásunkat, elnyeri az érdeklődők tetszését.

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás NyíregyházánNYUSZKAMARCSI
Kazainé Gégény Mária

Már gyermekkorom óta foglalkoztat a kreatív munka. Talán 13 évesen egy babámnak nem volt cipője és egy betelt matek füzetem borítójából varrtam neki egy újat pelenkaöltéssel.
A cipő mérete másfél centiméter volt. Életem során kisebb kihagyással, de mindig előkerült a kézművesség. Sokat köszönhetek Somné Grétikének, hogy megtanított a Népművészeti Egyesület tanfolyamán a Waldorf babák készítésére.
JÁTÉK AZ ÉLETEM bemutatkozó kiállításom 2012-ben Nyíregyházán volt látható a Térgalériában. Két éve, 2016-ban Nagyhalászban az Anóka Eszter Városi Könyvtár húsvéti dekorációs versenyén I. díjat kapott a piros kertésznadrágos nyuszim.
Mostanában ha a játékokat varrom, a fülembe csengenek az elismerő szavak, amiért érdemes tovább folytatni, mások örömére és saját magam kikapcsolódására.
Főként gyerekeknek, de felnőtteknek is szeretnék örömet szerezni a saját készítésű játékokkal.
Termékeim megrendelhetők:
kazai.bela@gmail.com email címen vagy a 70/220-3885- ös telefonszámon.

 

MIRTUSZ
Mikitovics Katalin

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás NyíregyházánGyerekként tetszett a menyasszonyok fátylán a mirtusz virág, ezért nosztalgiából választottam ezt a nevet. Tanyán nőttem fel, a természeti csodák kellős közepén. Alapanyagokban szívesen használok bármit, ami a kezem ügyébe kerül, legyen az gyöngy, textil, egy szép kavics, üvegdarab vagy egy különleges formájú fadarab, mindenbe belelátok valamilyen elkészíteni valót.
Nagy kedvencem a drótékszer készítése, ebben tudok leginkább kiteljesedni, de szívesen kísérletezek különböző kézműves technikákkal is.
Két évvel ezelőtt létrehoztam a Nagyhalászi Eszterlánc Kézműves Egyesületet 21 fővel, és sok közös alkotáson vagyunk már túl.
Az internet nagy segítség, hogy szélesebb körben is megmutathassam alkotásaimat:
wwww.facebook.com/Mirtusz.ekszer/mirtus63.deviantart.com/gallery/
Itt a galériában mintegy 1600 alkotásom látható.
Többnyire ajándékba készült mindegyik, mert ajándékozni saját alkotást a legnagyobb öröm egy kézműves számára.

Szívesen adom át tudásom mindenkinek, aki szeretné elsajátítani a kézművesség alapjait. Leginkább a gyerekek és fiatal felnőttek fogékonyak az alkotás elsajátítására.

Illés Béláné Zsóka
A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás NyíregyházánÉletem nagy részében fontos szerepet játszott a kreatív alkotó tevékenység, hiszen 37 évig óvónőként dolgoztam. A gyermekek fejlesztésében az alkotásnak nagyon nagy szerepe van, így igyekeztem minden nap megteremteni arra a lehetőséget, hogy készítsünk valami szépet. Nem csak a napi tevékenységben, hanem külön műhelymunka során is megismertettem a gyerekeket különböző módszerekkel, technikákkal. Gyermekként én is szívesen barkácsoltam, rajzoltam, készítettem magamnak játékokat, és nagymamaként ezt most az unokáimmal teszem.
Sokféle technika, tevékenység érdekel. Szívesen horgolok, varrok, hímezek, nagyon kedvelem a szalaghímzést, de pár éve a legnagyobb kedvenc a harisnyavirágok készítése. Ezekből csinálok az egyes ünnepkörökhöz kapcsolódó díszeket, ajándéktárgyakat vagy akár az igazihoz megszólalásig hasonlító virágokat.
Ebben találtam meg az örömöt, miután a sors úgy akarta, hogy fel kellett adnom a hivatásomat. Már több alkalommal is bemutathattam munkáimat a nagyközönségnek, többek között Nyíregyházán a Bencs villában, majd Tiszalökön és Nagyhalászban.
Nagy boldogság látni, ha valakinek örömet szerzek az alkotásaimmal, ezek a visszajelzések inspirálnak arra, hogy folytassam tovább a megkezdett munkát.

Pellerné Poór Etelka
A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás NyíregyházánKisgyermekként tipikus kétbalkezes kislány voltam. Nem igazán vonzottak a lányos tevékenységek, mint babázás, varrás, viszont szívesen játszottam agyaggal, sárral.
1973-ban elhelyezkedtem az első munkahelyemen a VAGÉP-nél (ami egyben az utolsó is volt) s ezek után 3 gyerek mellett már nem is volt időm, s késztetésem sem, hogy kedvemre alkossak. 40 éves munkaviszony után 6 éve nyugdíjba mentem. Akkor éreztem, hogy valami még hiányzik az életemből, nem teljesek a napjaim. Több kézműves tevékenységet is kipróbáltam az Apagyon működő kézműves egyesületben. Több fonási módot kipróbáltam, amikor is megszólított a papír. Elérhető volt, ingyen volt, s a gyakorlás nem került pénzbe, csak sok-sok időbe.
Egy idő után már a fonás már az életem részévé vált. Úgy éreztem, hogy ezt másnak is meg kell mutatni. Először a Pszichotikus Egyesületnél segítőként tanítgattam a megváltozott munkaképességű fiatalokat a fonási technikára, majd rátaláltam a Nagyhalászi Eszterlánc Kézműves Egyesületre, ahol egy nagyszerű közösségbe csöppentem. Lehetőségem nyílt több kiállításon és vásáron részt vennem, de a legnagyobb örömöt a kézműves foglalkozások okozták, amelyekbe eleinte csak gyerekek, később nagymamák is bekapcsolódtak. Több táborban is részt vettem, ahol a gyerekek megtanulhatták azt, hogy újrahasznosított anyagból is lehet szép dolgokat alkotni.
Innen már csak egy kicsi kanyar kellett, hogy a családban lévő érintettségünk kapcsán bekapcsolódjak a FIFOT Egyesület életébe (Fiatal Fogyatékkal Élők Otthonáért Egyesület), ahol a papírfonással olyan rejtett képességeket tárhattunk fel, ami a mai napig csodálattal tölt el. Itt döbbentem rá, hogy nekem ez az utam!
Szabad időmben még mindig otthon alkotgatok, de a pénteki foglalkozások nyújtják számomra a legnagyobb örömöt. Amikor egy teljesen vak, vagy csak alig látó, illetve értelmileg akadályozott fiatal először sikeresen felteker egy papírt, majd segítséggel megfon egy kosarat, minden általam készített, díszített kosárnál többet jelent számomra.
Nem érzem magamat profi fonónak, még mindig van mit tanulni, de az én utam az, hogy másoknak is megmutassam az alkotás örömét!

Tóth Józsefné
szappanfőző és nemezelő kézműves

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás NyíregyházánMár 6 éve annak, hogy elkezdtem a szappankészítéssel foglalkozni. Tudom, nem hosszú idő, de ez a szakma mára sajnos eltűnt. Nagyanyáink rendszeresen végezték ezt a tevékenységet otthoni körülmények között, ma pedig alig ismeri valaki. Az utóbbi 8-10 évben kezdett feléledni a többi kézműves szakmával együtt. Jómagam Budapesten, egy tanfolyamon tanultam az alapokat. Sok kísérletezéssel tanultam meg a szappanfőzés fortélyait.
Ma már büszkén hirdetem a FITO szappancsaládot és nemezelt szappanjaimat, mert sokat dolgoztam érte, hogy piacra kerüljenek. Ebben egész családom segített, és támogatott az első lépésektől kezdve. Termékeim a hagyományos, főzéses eljárással készülnek, /nem pedig hidegen öntöttek, mint általában más kézművesek szappanjai/. Nagyon munka-, és időigényes az előállításuk. Természetes, valódi olajokat és illóolajokat tartalmaznak, valamint gyógynövényeket. Talán nem olyan szépek, mint a színes, illatos más szappanok, de ezek valódi háziszappanok, és én szeretem őket.
Munkámba a változatosságot, és a szépséget az hozta el, mikor elkezdtem a szappanokat gyapjúbevonattal ellátni, majd mintázni. Felöltöztettem őket díszes nemezruhába.
A tűnemezelés biztosítja, hogy a gyapjúszálak mélyen behatoljanak a szappanba, és a mintázat a szappan elfogyása után is megmaradjon.
Jelenleg a régi magyar motívumvilág áll szívemhez a legközelebb a valódi virágokat megidéző minták mellett. A szappan-nemezelést szívesen bemutatom az egyesület rendezvényein az érdeklődőknek.
Az Eszterlánc Kézműves Egyesületen keresztül már sokan megismerték kezem munkáját kiállításokon és vásárokon.
Kézműves barátaimmal együtt azon vagyunk, hogy szélesebb rétegeknek is megmutassuk a hagyományos és modern kézművesség szépségeit, ezzel utat nyitva a tradíciók megőrzése, folytatása és fejlesztése számára a jelenkor igényeinek megfelelően.
Termékeim rendelhetők az egyesületen keresztül vagy a tothbea99@gmail.com e-mail címen, a +36
70 772 5946 telefonszámon, és a https://www.facebook.com/fitoszappanok/ oldalon.

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut