Secondary menu


Kiemelt cikkek

A Szabadtéri Színpad nyár végén nyílik!

Ma jelentették be, hogy 2018. augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit a teljesen megújult nyíregyházi Szabadtéri Színpad a Benczúr Gyula téren.

Kutyakiállítást rendeznek Nyíregyházán

A TESE (Tiszántúli Ebtenyésztők Sportegyesülete) Országos  CAC-Kutyakiállítást rendez minden fajta részére (Fajtanélküli, El nem ismert és Hobbi Kategória is!) Nyíregyházán 2018. április 22 - én, vasárnap a Guido Lovasparkban.

Rekordkísérletre készülnek a nyíregyházi menhelyen

Az Állatbarát Alapítvány 2018.április 8-án, vasárnap rekordot szeretne dönteni - már ami a kutyák sétáltatását illeti. 10-15 óra között várnak minden állatbarátot a Csatorna u. 2.szám alatti menhelyen. Szép időt jósolnak, döntsük meg a korábbi rekordot!

Fülöp kutya megkínzói súlyosabb büntetést kaptak másodfokon

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. április 6-án 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította a B. A. és társa vádlottakkal szemben állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést. Az elsőfokú ítéletet egyebekben helybenhagyta a másodfokú bíróság.

Megjelent a Képmás Zenekar harmadik klipje

A klip ötlete egy baráti borozgatás alkalmával merült fel, és már régóta tervezgették.  Ez lírai, szerelmes dal, amelynek képeit Nyíregyházán és Bodrogkeresztúron forgatták, Kondás Kristóf a rendező segédletével. Újabb mérföldkőhöz érkezett a nyíregyházi Képmás zenekar pályafutása, hiszen bemutatták legújabb videóklipjüket, amely a MINDEN MIT ELLOPTÁL című dalból készült.

Csillagvirág-számlálás a Sóstói erdőben

Sokadik nekifutásra végre tényleg beköszöntött a tavasz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. 2018. április 2-án, húsvét hétfőn 15:00-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág állomány megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét.


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Rendhagyó dokumentumszínház Nyíregyházán

Turnéra indul a szomolyai Szívhangok Társulat „Éljen soká Regina!” című előadásával. A turné második előadása Nyíregyházán lesz 2018. március 16-án, pénteken 18 órás kezdettel.

 

 

A roma asszonyokból álló Szívhangok Társulat féléves turnéra indul “Éljen soká Regina!” című dokumentumszínházi előadásával, melynek témája az anyaság. A Sajátszínház program keretében létrejövő kezdeményezés elsődleges célja helyi roma közösségek megszólítása, az előadás által felvetett problémák közösségi megvitatása.

A társulat és a rendhagyó dokumentumszínházi előadás egy művészetpedagógiai munkafolyamat során jött létre 2016-17-ben, a digitális történetmesélés, a szociodráma és a verbatim színház módszerek alkalmazásával.

A Szívhangok Társulat tagjai 30 és 50 év közötti nők. Szomolya közmunkás brigádjának jelenlegi és korábbi tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagymamák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Roma nők, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől. A helyi rossz minőségű iskolákból, illetve azok speciális tagozatairól hamar kipotyogtak. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket. Egyéni harcokat vívnak egy feudalisztikus és ellenséges világ náluk több hatalommal és erőforrással bíró képviselőivel, akiktől függenek, akiknek sokszor kiszolgáltatottak. Napról-napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt maguknak is, hogy érnek valamit, hogy annak ellenére, ahogy a közmunkán, a hivatalokban, az iskolában, a rendelőben, a kórházban bánnak velük értékes emberek ők is.

Az „Éljen soká Regina” című előadásban ez a 8 roma nő meséli és játsza el anyasággal kapcsolatos saját történeteit. E történetek nagyon személyesek, de a közönség soraiban ülők mégis felismerhetik a hasonlóságot saját megélt tapasztalataikkal. Az előadás központi témáját a egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményivel való találkozások, a szülések során szerzett tapasztalatok, az anyaság intézményi helyzetei adják.

A turné során Egercsehiben, Nyíregyházán és Lucfalván mutatják be az előadást, amelyhez drámapedagógiai formákat is alkalmazó feldolgozó beszélgetés kapcsolódik. A társulat minden településen egy-egy helyi roma civil szervezettel működik együtt a program megvalósításában.

A színház kiegészítő programjait e helyi roma szervezetek segítik. Az előadást követően ugyanis a nézők közül néhányan maguk is alkotókká válnak. A színházat egy héttel követő, helyben megvalósuló műhelyfoglalkozások alkalmával, az előadásból inspirálódva, minden helyszínen 8-10 roma nő fogja elkészíteni saját digitális történetét anyaságról és az egészségügyi ellátórendszerben szerzett személyes tapasztalatairól.

A turné állomásai:
2018.02.24. 18:00, Egercsehi, Művelődési ház
2018.03.16. 18:00, Nyíregyháza, Sója Miklós Görög Katolikus Általános Iskola
2018.04.07. 22:00, Debrecen, Deszka Fesztivál
2018.04.14. 18:00, Lucfalva, Közösségi Ház
2018.04.30. 19:00, Budapest, Trafó
2018.05.30. 20:00, Budapest, Trafó

Alkotók/Stáb:
Szereplők: Báder Renáta, Horváth Róbertné (Rita), Horváth Zsanett, Kállai Gegőné (Vali), Lakatos Rudolfné (Noémi), Orgon Ilona, Rácz Anita, Suha Judit és Háda Fruzsina
Gitárkíséret: Horváth Róbert
Rendezte: Romankovics Edit
Rendező asszisztens: Fóti Orsolya
Szervezés: Lázár Irén
Helyi koordinátorok: Puporka Zsoltné Balog Katalin (Egercsehi), Makula Réka (Nyíregyháza), Oláh Attila (Lucfalva)
Szociodráma: Teszáry Judith
Digitális történetmesélés: Lanszki Anita
Sajtó: Sztripszky Hanna
Szakmai vezető: Horváth Kata

A vidéki előadások megvalósítását a Badur Alapítvány és az OSF Public Health Program támogatja.

Partnerek:
SZOMARO, Lasko Forrás Egyesület, XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete, Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége

 

Main menu

story | by Dr. Radut