Fülöp kutya megkínzói súlyosabb büntetést kaptak másodfokon

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. április 6-án 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította a B. A. és társa vádlottakkal szemben állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést. Az elsőfokú ítéletet egyebekben helybenhagyta a másodfokú bíróság.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A másodfokú eljárásban április 6-ára kitűzött nyilvános ülésen a vádlottak nem voltak jelen, védőjük képviselte őket. I. rendű vádlott írásban nyújtotta be beismerő vallomását a másodfokú bíróság részére. Az elsőfokú eljárás során tett vallomásával ellentétben elismerte, hogy a tulajdonukban lévő német juhász keverék fajtájú kölyökkutya nyakára ő kötötte a szoros zsinórt. Az állat növekedése során a zsinór olyan szorossá vált, hogy a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta. A vádlottak a kutya élelmezéséről és itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, az állat súlyosan lesoványodott állapotba került. Az általuk alkalmazott bánásmód a kutya különösen nagyfokú szenvedését okozta, mely következtében az állat – a gondos állatorvosi ellátás ellenére – elpusztult.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság az elbíráláshoz szükséges bizonyítékokat maradéktalanul beszerezte, az általa megállapított tényállás megalapozott. A vádlottak egyrészt aktív magatartásukkal, másrészt mulasztásukkal olyan magatartást fejtettek ki, ami az állat elhullásához vezetett, ebben felelősségük egyértelműen megállapítható.

A törvényszék megállapította, hogy a vádlottak kirívó, kegyetlen, hosszabb időn át kifejtett elkövetési magatartása – amely miatt a bűncselekmény tárgyi súlya az átlagos szintet jóval meghaladja – kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztésre kerüljön.

Az ítélet jogerős.

– Dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője –