Mikrohitel – segítség a kisvállalkozásoknak Nyíregyházán is

A PRIMOM Alapítvány több mint 25 éve nyújt a megyei mikro- és kisvállalkozások számára mikrohitelt, mely kedvező feltételei révén segíti fejlődésüket. A forrás töretlen népszerűségét támasztja alá, hogy a 4500-dik hitelszerződés aláírására kerül sor 2018. április 5-én - mondta Hargitainé Tolnai Andrea az Alapítvány mikrohitel igazgatója.

Az Alapítvány ünnepélyes keretek között kötött szerződést Bánszkiné Lipők Anett egyéni vállalkozóval, aki 20 év alkalmazottként eltöltött idő után 2016-ban döntött arról, hogy vállalkozóvá válik, és most a mikrohitel segítségével megvásárolja az általa üzemeltetett, de eddig bérelt rövidáru üzletet.  Hargitainé Tolnai Andrea  elmondta: általában árukészletre,  eszköz, berendezés, gépjármű vásárlására, továbbá ingatlan vásárlására, felújítására igénylik a mikrohitelt.
 
Az év első negyedévben számtalan vállalkozás érdeklődött az Országos Mikrohitel Program iránt, mely kedvező kondíciókkal vehető igénybe, akár 10 millió forint hitelösszegig. A futamidő legfeljebb 10 év lehet, a kamat fix 3,9 %. Jelenleg több mint 600 gazdálkodó szervezetnél mintegy 2 milliárd forint összegű „PRIMOM hitel” van.

Az Országos Mikrohitel Alap forrását a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány biztosítja, és az ország minden megyéjében elérhető. A hiteligénylés folyamata gyors, a törlesztő részlet kiszámítható, de legnagyobb előnye az akár 12 hónapos türelmi idő, mivel ez idő alatt az ügyfélnek könnyítésként csak a kamatot kell fizetnie. A kezdő vállalkozások számára is hozzáférhető konstrukció azért is tölt be hiánypótló szerepet a pénzpiacon, mert olyan gazdálkodók is igényelhetik, akik valamilyen okból nem kaphatnak banki kölcsönt fejlesztési céljaik megvalósításához. Természetesen itt is egy összetett, alapos hitelbírálatot követően juthatnak hozzá az igényelt összeghez a vállalkozók.

A hitelkonstrukció iránt érdeklődő vállalkozások számára az Alapítvány munkatársai nemcsak forrást közvetítenek, hanem az adott vállalkozásra szabott, átfogó tanácsadással segítik működésüket. " Alap és emelt szintű tanácsadást nyújtunk a vállalkozók részére. Az alaptanácsadás díjmentes, melynek keretében segítünk megfelelő forrást felkutatni a vállalkozónak a céljainak, elképzeléseinek a megvalósításához. Amennyiben az Országos Mikrohitelt választja, a visszafizetési képesség figyelembe vételével támogatást nyújtunk a megfelelő  hitelösszeg és futamidő meghatározásában. A teljes hitelezési folyamatot végigkísérjük és bármilyen kérdés felmerül a folyamat során, igyekszünk személyre szabott megoldást találni a vállalkozás számára.  Emelt szintű tanácsadás keretében az Alapítvány szakértői igény esetén elkészítik a hitelkérelemhez szükséges üzleti tervet.  A hazai források mellett a PRIMOM Alapítvány Enterprise Europe Network irodájának tanácsadói nemzetközi forrásokhoz való hozzáférésben is támogatást biztosítanak, melyek lehetnek nemzetközi pályázati lehetőségek, vagy befektetők feltérképezése, vállalkozásra szabott szolgáltatásokkal. Az Enterprise iroda emellett üzleti partnerközvetítésben is térítésmentesen közreműködik a vállalkozások nemzetközi piacon való megjelenése, pozícióik megerősítése céljából" - tette hozzá  az Alapítvány mikrohitel igazgatója.

 

A PRIMOM folyamatosan figyeli és felméri a vállalkozói igényeket, melyekhez igyekszik igazítani szolgáltatásait, beleértve az újonnan kialakítani kívánt hitelek feltételrendszerét is. A jelenleg kidolgozás alatt álló hiteltermékek így még jobban igazodnak a megváltozott igényekhez, és hatékonyan járulnak hozzá a megyei mikrovállalkozások forráshoz jutásához, ezzel a helyi gazdaság fejlődéséhez. Kidolgozás alatt áll két másik hitelkonstrukció, melyek várhatóan májustól érhetőek el az Alapítványnál, és amelyekben kisebb hitelösszeg  lesz majd igényelhető rövidebb futamidővel. A további részletekről  a www.primomvk.hu oldalon, és telefonon a 42/502-121-es telefonszámon, valamint személyesen a Luther u. 16. szám alatti irodánkban lehet érdeklődni - tudtuk meg.