Két olvasópróbát tartottak ma a Móricz Zsigmond Színházban

Két olvasópróbát tartottak ma a Móricz Zsigmond Színházban Megkezdődtek a Balfácánt vacsorára! és A kis hableány című előadások próbái!

 

 

 

Balfácánt vacsorára!

Minden idők egyik legsikeresebb vígjátéka érkezik ebben az évadban a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára. Adott egy középosztálybeli házaspár, akiknek – láss csodát – van egy kis problémája. Pierre, a férj, ezen kívül beszerez egy jól fejlett hexensuszt, és egy szellemileg kissé visszamaradott, testiekben annál fejlettebb szeretőt… Adott egy szigorú és határozott adóellenőr, kollektív rémálmaink visszatérő szereplője, és neki is megvannak a maga kis titkai… Amiket a legkevésbé sem szeretne semmilyen ellenőr kezében viszontlátni. És adott egy vacsora, ahová elhívnak egy kívülállót, afféle udvari bolondot, mulatságos lúzert, akinek elszólásain jót lehet majd röhögni… Vagy mégsem? Tényleg megfeledkeznek róla, hogy minden játékban a Bolond mondja ki az igazságot? És mi történik, ha egy szeretetreméltóan mániákus kisember kerül be az élethazugságok között élő „sikeresek” és „nagyok” közé? A végén már valóban nem tudjuk, ki is az igazi „balfácán”, sírjunk-e vagy nevessünk… Bár a virtuóz módon megszerkesztett, fergeteges komédiának lehetetlen ellenállni - szóval a nevetés-áradat itt alighanem elkerülhetetlen… Az előadást Göttinger Pál főrendező állítja színpadra, a bemutató 2018. december 8-án (szombaton) 19 órától lesz a Nagyszínpadon.

Két olvasópróbát tartottak ma a Móricz Zsigmond Színházban  Két olvasópróbát tartottak ma a Móricz Zsigmond Színházban

A kis hableány

Mit tegyen az a kicsi sellőlány, aki valahogy más, mint a többiek? Aki két világ határán él, és bár halhatatlan, mégsem elégíti ki a vizek varázslatos birodalma, egyre az emberek véges, de igazi élményeket hordozó élete után vágyódik? Természetes, hogy beleszeret egy ifjú hercegbe, aki mindazt megtestesíti számára, amiért annyira sóvárog. Ezért a csodásnak látott szerelemért elhagyja családját, halhatatlanságát, odaadja gyönyörű hangját is, ám a várva várt szerelmes találkozás addig sem tart ki, míg egy emberélet: a herceg eleinte ugyan viszonozni látszik a szép néma lány érzéseit, aki csak neki táncol minden este, később mégis eljegyez egy hercegnőt, aki az ő világából való. A kis hableány már nem térhet vissza régi életébe, de az újban sem találja a helyét. Bánatában a tenger boszorkányához fordul, aki szörnyű alkut kínál…

Andersen klasszikus meséjének számtalan feldolgozása született, melyek közül talán Walt Disney rajzfilmváltozata a legismertebb. A jelen feldolgozás érdekessége, hogy egy most először közönség elé kerülő verzióban meséli el a legkisebbeknek a szeretet megtalálásának és megtanulásának történetét. A rendező Sediánszky Nóra, a bemutató 2018. november 30-án (pénteken) 17 órától lesz a Művész Stúdióban.