Nyílt Fórum a Móricz Zsigmond Színházban

Az 1984 óta működő Nyílt Fórum rendezvénysorozat legfőbb célja megalakulása óta az új magyar drámák és drámaírók felfedezése az olvasók, a színházi szakma, és a jövőbeli nézők számára; illetve a drámaírók és dramaturgok munkakapcsolatának megerősítése. „Felfedezetteink” között tartjuk számon – messze a teljesség igénye nélkül –: Tasnádi Istvánt, Székely Csabát, Mikó Csabát, Szálinger Balázst, Lénárd Róbertet, Erdős Virágot, Maros Andrást, Kiss Mártont, Nényei Pált.

 

 

A Nyílt Fórum az egyetlen olyan intézmény, illetve rendezvény, amely a kortárs magyar dráma ápolására, fejlesztésére irányul. A színházi szakmába szerteágazóan beágyazódott dramaturgok, a független, kőszínházi, poszt-dramatikus stílusok ismerői ennek a szakmai rendezvénysorozatnak a keretein belül adnak terepet frissen felfedezett, úgyszólván ismeretlen szerzőknek csakúgy, mint már publikált íróknak, hogy darabjaikról egy-egy workshop formájában hozzáértő vélemények fogalmazódhassanak meg, valamint a felolvasószínházi formában megtapasztal-hassák műveik drámai erejét. Ez a sorozat, szándéka szerint, a magyarországi intézményes drámaírás-oktatás hiánya miatt felmerülő problémákat is némileg orvosolni szeretné, módot adni a fiataloknak, hogy kipróbálják magukat, és tanulhassanak, valamint a más műfajokban már megmutatkozottaknak, hogy ebben a speciális műfajban is maradandót tudjanak alkotni.

A néhány éve megújult Nyílt Fórum mára leginkább egy vándortáborra emlékeztet: ősszel elő-szelekció, afféle dramaturg-workshop Budapesten; télen írótábor, ahol a bekerült műveket mintegy húsz főnyi rendezőkből, írókból, dramaturgokból, kritikusokból álló „különítmény” veszi górcső alá – most először Nyíregyházán; tavasszal szakmai találkozó a DESZKA Fesztivál kísérő programjaként, nyáron pedig felolvasószínházi sorozat, a POSZT leglátogatottabb OFF rendezvényeként.
Az idén február végén megrendezésre kerülő második fordulóba jutott 6 színdarab-kezdeményt 92 alkotás közül választottuk ki. Ezek:
Berecz Boglárka: Félelmeink
Dézsi Fruzsina: Nehéz az istennek velünk
Drubina Orsolya: Brémai kritikusok
Kele Fodor Ákos: Az Egyse
Kemény Zsófi: Bölömbika és Tiszavirág
O. Horváth Sári: Életigen

A válogatás legfőbb szempontja a sajátos, eredeti írói aspektus, a közlendő: sem formai, sem tematikus elvárást nem fogalmaztunk meg előzetesen. Ennek megfelelően hat stilárisan igencsak más, és a való világ teljesen eltérő, ám egyaránt létező problémáira reflektáló művel fogunk ezúttal is együtt élni egy éven át.