Lakossági tájékoztató házi gyermekorvosi ellátásról Nyíregyházán

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot a házi gyermekorvosi ellátás működéséről. A veszélyhelyzetre való tekintettel fontos kiemelni, hogy az egészségügyi ellátás szempontjából elsődlegesen a telefonos segítségkérés élvez prioritást, ezzel is csökkentve az orvos-beteg találkozások számát.

 

 

 

A gyermek háziorvosi ellátása a következőképpen történik:

Első választandó eljárás a körzetileg illetékes vagy a korábban választott gyermekorvos telefonon történő megkeresése. Ekkor a szülő tanácsot, tájékoztatást kap a gyerek állapotának megfelelő esetleges további ellátásáról, és szükség esetén a gyógyszer felírást is elvégzi a házi gyermekorvos (ilyenkor nincs szükség papír alapú receptre, mert a szülő bármelyik patikában átveheti a felírt gyógyszert).

Amennyiben a gyermekorvos a gyermek fizikális vizsgálatát és ellátását szükségesnek látja, úgy fogja javasolni a háziorvos személyes felkeresését, ilyenkor időpontra hívja be a gyermekorvos a gyermeket. Amennyiben a gyermekorvos 65 év feletti vagy krónikus betegségben szenved, úgy kötelessége intézkedni a gyermek további alapellátási szintű ellátásáról, ebben az esetben a házi gyermekorvos orvos helyettesével egyeztet. Így a vizsgálat elvégzése alól felmentett házi gyermekorvos tájékoztatást ad a gyermek szüleinek, hogy a gyermeket hol és ki fogja megvizsgálni, ellátni.

Ha az orvos a beteg állapotát olyan fokúnak ítéli meg, úgy az Országos Mentőszolgálatot fogja értesíteni.

A háziorvosi rendelés, illetve rendelkezésre állás időtartama, a háziorvos telefonos elérhetősége, a háziorvosi rendelők bejáratánál kerül kifüggesztésre.

A háziorvosok elérhetőségei és címei az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság a www.eualapellatas.hu
honlapján is megtekinthetőek.
Információ és tájékoztatás munkaidőben: 42/461-217 Információ és tájékoztatás munkaidőn túl: 42/402-377
A hatékony ellátás érdekében, a kialakult helyzetre való tekintettel,
kérjük a lakosság türelmét és megértését!