20 utcában épül aszfaltozott út idén Nyíregyházán

Az 5 milliárdos útfejlesztési programnak köszönhetően ebben az évben is 20 utcában épül aszfaltozott út, és 4 utcában valósul meg teljes útfelújítás Nyíregyházán. A kivitelezés több helyszínen, így Borbányán, a Kacagó utcában is határidő előtt elkészült, ahol földútból épült aszfaltos út. A részleteket október 12-én dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere és Bajnay Kornél, a városrész önkormányzati képviselője helyszíni bejáráson ismertette.

 

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a lakóutcák fejlesztésére, amit híven tükröz az elmúlt években felújított, megépített utak magas száma. Jelenleg is folyamatban van egy nagyszabású útépítési, útfelújítási program. Amellett, hogy 2022-ben pályázati forrásból megvalósult a Szarvas, Széchenyi és Szent István utcák teljeskörű felújítása, és elkezdődött a Szélsőbokori út felújítása is, a végéhez közeledik az az 5 milliárdos útfejlesztési program, melynek keretében ebben az évben további 20 utcában épülhet aszfaltozott út, és 5 utcában valósul meg teljeskörű útfelújítás Nyíregyházán.

Mint ahogyan az ismert, az egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló 1746/2020. (XI.11.) Kormányhatározat alapján Nyíregyháza MJV Önkormányzata útfejlesztéseihez ötmilliárd forint támogatást kapott. Az önkormányzat a vissza nem térítendő kormányzati támogatásnak köszönhetően több lépcsőben valósítja meg útfejlesztési programját. Ennek keretében 2021-ben az első ütemben földútból szilárdburkolatú aszfaltos út épült 18 utcában, melyek az alábbiak: Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc utca, Hegedű utca, Tallér köz, Hatház, Szamóca utca, Thököly-Törzs utcát összekötő út, Hadobás, Szamos utca, Ereszalja, Szarka, Hajlás, Főzde és Fenyő utca egy szakasza. Az ötmilliárdos program keretében kezdődött meg idén nyáron a Hunyadi, a Luther, a Debreceni, a Kollégium, valamint a Derkovits utca felújítása, ezek közül a Kollégium utcán már befejeződött a kivitelezés. A Hunyadi, a Luther, a Debreceni, valamint a Derkovits utca felújítás várhatóan novemberben készül el.

2022 nyarán további 20 aszfaltozott utca építése kezdődött meg. Ezek közül az alábbi helyszíneken határidő előtt befejeződött a kivitelezés:
Futó köz,
Hadik utca,
Bólyai tér,
Acél utca
Levél köz,
Seregély utca,
Lengő utca I. ütem,
Fenyő utca összekötő,
Gömb utca,
Füredi-Gömb összekötő,
Kacagó utca,
Jó utca,
Sátor utca.

Több utca esetében már a műszaki átadás-átvételi eljárások is lezárultak.

Az alábbi helyszíneken jelenleg is zajlik kivitelezés, a befejezés várható ideje október - november:
Makay I. utca,
Gyűrű utca
Muskotály köz,
Pompás utca,
Apadó utca,
Tiszalöki út.

Jó ütemben halad a kivitelezés a Meggyfa utcán, ahol várhatóan október végén befejeződnek a munkálatok.