Óvd meg kutyádat a vegyszermaradványokat tartalmazó eledelektől!

A mezőgazdaság ipari méretűvé válása után a termelőknek az lett a gazdasági érdeke, hogy az adott területen minél nagyobb terméshozamot tudjanak elérni. A korszerű technológiák alkalmazása mellett a növények vegyszerezése, valamint a termőföld műtrágyázása is általánossá vált, ezzel tartva távol a kártevőket és táplálva vissza a föld mikro- és makroelemeit. Azonban a folyamatos vegyszerezés a terményekben is megmutatkozik, ezáltal növényvédőszer maradványok kerülhetnek az ember, valamint a kutyák ételeibe is.

 

 

A glifozát egy jól ismert gyomirtó, ami azonban nagyon veszélyes hatással lehet mind az emberi, mind pedig az állati szervezetre.

A vegyszermaradványok problémája

Bizonyos vegyszerek, mint például a glifozát, számos termékben megtalálhatók. A BioZoo.hu fontosnak tartja, hogy a CBD olaj kutyáknak készített terméke bio minősítésű legyen, ami garantálja, hogy nem tartalmaz vegyszermaradványt, de a többi eleség tekintetében is érdemes a vegyszermentességre törekedni. A vegyszermaradványok ugyanis rákot, agyi problémákat, meddőséget, de akár szívbetegséget is okozhatnak!

Hol találkozhatunk a glifozáttal?

Mint említettük, ez egy nagyon népszerű gyomirtó, azonban emellett megtalálhatjuk mezőgazdasági, erdészeti vagy háztartási termékekben is. Amikor piacra dobták, akkor hatalmas promócióval jelentette meg a gyártó, hihetetlen terméshozamokat ígérve. Ezzel vette rá a termelőket, hogy használják a glifozátot.

Bár a kimagasló terméshozam elmaradt, azonban a használata mégis általánossá vált. Ezáltal azonban bekerült a learatott búzába és a többi gabonába is.

Hogyan működik a glifozát?

A vegyszer megöli a gyomokat azáltal, hogy leállít bennük egy specifikus enzimpályát. Ezáltal azonban a növény nem tudja előállítani a növekedéséhez szükséges fehérjéket, így elpusztul. De nemcsak a gyomok pusztulnak el általa, hanem a hasznos rovarok, a különböző jó mikrobák és gombák is.

Másik hatásmechanizmusa, hogy a gyökerek számára nem engedi felvenni a talajban lévő tápanyagokat, mint a kalciumot, cinket, egyéb ásványokat, így éhezteti ki a növényt.

 

 

Miért okoz gondot ez az anyag az emberi és az állati szervezetben?

Mivel a szervezet nem képes lebontani a glifozátot, ezért az folyamatosan halmozódik a szövetekben. A kísérletek kimutatták, hogy jelen van az emberek és a kutyák májában, csontjában, sőt még az anyatejben is megjelenik!

Ennek következtében a kutyák egy idő után megbetegednek, rákos elváltozások, veseelégtelenség, májbetegség, agyi problémák, bélbetegségek, emésztési problémák jelennek meg, melyeknek nagy része krónikus és gyógyíthatatlan.

Nagyon fontos, hogy mindenképpen csökkentsd a saját és kedvenced glifozát kitettséget azáltal, hogy nem használsz a kertedben ilyen vegyszert, és a szomszédaidat is figyelmezteted ennek a veszélyeire, etesd a kutyádat bio eledelekkel, vagy térj át nyers etetésre, válaszd a GMO-mentes termékeket, és használj rendszeresen vitaminokat, táplálékkiegészítőket, probiotikumokat.