Mi a különbség a természetes aggodalom és a szorongás között?

Manapság rengetegen küzdenek kóros szorongással, ami megkeseríti a mindennapjaikat. Sokszor a beteg maga sincs tudatában annak, hogy amit érez, az már nem egészséges mértékű aggodalom, hanem annál több.

 

 

De vajon honnan lehet ezt felismerni? Hisz közel sem mindegy, hogy a szorongásunknak konkrét oka van, és ez a reakció természetes, vagy egy olyan állapot áll fenn, amit kezelni szükséges, például a Swan Lake Központ szorongás elleni terápiáján. Az egyszerűség kedvéért nézzünk most meg két példát:

Veszélyes vakáció

Ildikó bátyja, Péter a vitorlázás megszállottja. Nemrég elhatározta, hogy egy hosszabb óceánjáró kalandra indul. Ildikó bár egy kicsit aggódik testvéréért, ugyanakkor tudja, hogy Péter tapasztalt hajós, és úgy véli, hogy biztosan nem lesz semmi baja.

Ám egy napon Ildikó egy híroldalon azt olvassa, hogy hurrikán tombol abban a térségben, ahol Péter jelenleg tartózkodik. Rettegés keríti hatalmába, azonnal megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot, de nem sikerül, a műholdas telefonján sem tudja elérni.

Ildikó nagyon fél, hogy a testvérét valami baj érte. Az ő esetében az aggodalomnak van kiváltó oka, hisz nem tudja, mi történt Péterrel, aki nagy bajban lehet. Egy ilyen helyzetben természetes, hogy az ember aggódik, stresszel, ideges, hiszen a veszély valós. Az lenne a furcsa, ha Ildikó higgadt és nyugodt tudna maradni.

A szorongás tehát indokolt akkor, ha egy olyan helyzet áll fenn, ami nyilvánvaló stresszt okoz. Ilyen lehet még például a vizsgadrukk vagy a fellépések előtti lámpaláz.

Láthatatlan “démonok”

Krisztina mindig is aggodalmaskodó természetű volt, az utóbbi időben viszont egyértelműen kezd túlzásokba esni. Sokszor olyankor is rosszat sejt, amikor semmi oka nincs rá.

Egyik nap például a lánya nem ért haza a szokott időben az iskolából, és a mobilja is ki volt kapcsolva. Krisztina teljesen kétségbeesett, meg volt győződve róla, hogy a gyermekével valami szörnyűség történt.

Lehet, hogy elütötte egy autó? Vagy elrabolták? Esetleg rosszul lett az utcán és összeesett? Netán megtámadta valaki?

 

 

A rettegő anyuka fél óra elteltével már épp a rendőrséget akarja hívni, amikor a lánya egyszer csak hazaér. Mint kiderült, csak beült a barátnőivel egy süteményre a közeli cukrászdába, a telefonja pedig lemerült. Semmi baja, él és egészséges.

Aznap este vihar tör ki, egy égzengéssel és villámlással járó, átlagos nyári zivatar. Krisztina viszont nem mer aludni, mert attól fél, hogy a villám belecsap a házukba, vagy a szél rádönt egy fát a tetőre. Mint látjuk, ő erősen túlzásba viszi az aggódást, mindig a lehető legrosszabb végkimenetelre készül, noha csekély a valószínűsége annak, hogy pont az fog bekövetkezni.

Kezelhető-e a szorongás?

A szorongás egy pszichés betegség, ami szerencsére gyógyítható, de ehhez mindenképp szakemberre és terápiára van szükség. A kezelés során a beteg megtanul szembenézni a félelmeivel, és száműzni a fejéből a szorongást okozó gondolatokat.