Hamisítatlan mexikói ital: a tequila

Alighanem mindenki automatikusan Mexikóra gondol, ha a tequila szóba kerül, és ez nemcsak azért van így, mert valóban innen származik, hanem az üveg dizájnja is többnyire ráerősít erre. Többek között olyan szimbólumokkal, mint a jellegzetes kalap vagy a kaktusz.

 

 

Annak ellenére, hogy a tequila nagyjából mindenki számára jól ismert ital, mégis sok félreértés akad vele kapcsolatban, amelyeket ebben a cikkben megpróbálunk felderíteni. Tarts velünk te is!

Kaktuszból készült…

Rögtön egy tévhit, amit talán az táplál, hogy sok palackon láthatunk ilyen ábrázolást. Ennek ellenére a hatalmas tequila kínálatnak, ami a Prémium Italnagykereskedés Online webáruházban fellelhető, egyetlen darabja sem kaktuszból, hanem ehelyett agavéból készült.

Van, amelyik tequilában kukac is van…

Újabb tévedés, ugyanis a mezcalban találkozhatunk csak ilyennel, amibe az agavén élősködő kukacok is bekerülhetnek. Ha tehát ilyet látunk, akkor nem tequilával van dolgunk.

A tequilát sóval és citrommal kell fogyasztani…

A goldot meg fahéjjal és naranccsal, igaz? Valóban van egy ilyen szokás, na de vajon miből ered? Eláruljuk!

Amikor a tequila megérkezett Európába, nem pontosan az az ital volt, amit ma a palackokból fogyaszthatunk. Az alacsony színvonal és a kesernyés íz volt az, ami arra késztette az embereket, hogy találjanak valami kísérőt az ital mellé. Így született meg ez a szokás.

A rituálét aztán sokan nagyon megszerették, ezért fennmaradt még úgy is, hogy ma már nincs okunk panaszra a tequilák minőségét illetően. A gyatra, cukrozott vagy melasszal kevert, kevesebb agavét tartalmazó nedűket felváltották ugyanis az akár 100%-ban csak agavéból készült, színvonalas változatok.

Ha úgy szeretnéd inni, ahogy Mexikóban teszik, akkor úgy kell fogyasztani, mint a pálinkát! De ne higgyük azt se, hogy teljesen földtől elrugaszkodott ötlet volt az a citrom! A mexikóiaknál is előfordul, hogy egy kis extra ízre vágynak. Ilyenkor a tequilába citromot csepegtetnek, sőt, egy csipet só is kerülhet bele. Az ízek tehát megvannak, a kézfej nyalogatása azonban már újkori rituálénak számít.

Amennyiben nem szeretnénk nevetség tárgyaivá válni, a mexikói kocsmában hanyagoljuk a nyalogatást. Cserébe viszont kérjünk Sangriát kísérőitalnak, azon senki sem fog csodálkozni.

 

 

Ha egy egészen más utat választanál…

Akkor dönts egy frissítő koktél mellett! A tequila számos koktélnak az egyik nélkülözhetetlen hozzávalója, és innen sem hiányozhatnak a könnyed, citrusos felhangok, hisz az valóban remekül passzol az italhoz.

Ott van például a Margarita vagy a Tequila Sunrise, biztosan elnyerik majd a tetszésedet! Érdemes azonban azzal is tisztában lenned, hogy viszonylag magas alkoholtartalma van, ezért jobb, ha óvatos maradsz! A kulturált italfogyasztás jegyében tarts mértéket, és úgy élvezd az ízeket, a zamatot, hogy nem kell másnap szenvedned a macskajajtól sem.