Helyi gazdaságfejlesztés Tiszarád községben

Tiszarád Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett Helyi gazdaságfejlesztés elnevezésű pályázati konstrukcióban 97,120 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

 

 

A pályázati felhívásra az Tiszarád Község Önkormányzata 2019.09.30-án nyújtotta be támogatási igényét. A megvalósítás 2023.10.31-én fejeződött be. A projekt azonosítószáma TOP-1.1.3-15-SB1-2019-00046. A fejlesztés célja a belső erőforrásokra épülő, gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-ösztönző térségi és helyi gazdaságfejlesztés, ehhez illeszkedve új piactér kialakítása, fejlesztése. A fejlesztés régóta célként fogalmazódott meg a képviselő testület tagjaiban, melynek anyagi forrásai sikeres pályázatot követően Európai Uniós forrásból vált biztosítottá. A megvalósult fejlesztés hozzájárul a lakosság megélhetésének biztosításához, a mezőgazdaság potenciáljának javításához, illetve a környezetvédelemhez is. A projekt 97,120 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével jött létre.

A beruházásnak köszönhetően a helyi gazdaság fejlesztése, potenciáljának növelése, munkahelyteremtés, közfoglalkoztatás kiváltása, a település megtartó erejének szinten tartása, növelése, gazdasági társaság által termelt termékek (zöldség-gyümölcs) helyben történő értékesítése, az alacsony iskolai végzettségű, szakképzetlen munkaerő szervezett, irányított foglalkoztatása, életminőségének javítása valósult meg. A piactér kialakítása a helyi gazdasági életre pozitív hatást gyakorol, mely a helyi település eltartó-képességet stabilizálja, illetve növeli. A projekt szükségességét az is bizonyítja, hogy a településen a lakosság megélhetését a mezőgazdaság biztosítja. A mezőgazdaság adott feltételei mellet a helyi termelők által történő értékesítés, valamint a foglalkoztatás hozzájárul a térség gazdasági potenciáljának javításához, a helyi termelők és termékek preferálásához, valamint a munkahelyteremtéshez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.