Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

A sikeres Build the Change (azaz Építsd meg a változást!) módszertanra támaszkodva járták körbe az űrkutatás témakörét azon a rendezvényen, amely a LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program keretében került megrendezésre a Váci Mihály Kulturális Központban.

14 helyi általános és középiskola képviseletében mintegy 400 diák vett részt az eseményen, ahol a játékon keresztül történő tanulás elve mentén játékos feladatokat oldottak meg a csapatok.

 

A nagyszabású LEGO képeket építő tekerd! csoport jóvoltából különleges, több ezer kockából álló LEGO alkotások várták a vendégeket. Külön erre az alkalomra készültek klasszikus filmposzterek LEGO változatai – de még az ősrobbanás hangját is megépítették a csoport tagjai.

 Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán  Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

A nap során programozható Mindstorms robotokkal oldottak meg feladatokat a diákok, speciális, befőttesgumi meghajtású holdjáró járművet építettek, de elmerülhettek a virtuális valóságban és a Miskolci Egyetem jóvoltából érdekes fizikai kísérleteket is megismerhettek.

„A LEGO játékrendszer egyrészt azért kiváló ötlet, mert az elemekből bármit meg lehet építeni, semmi nem szabhat határt az ember fantáziájának. Másrészt pedig egy olyan eszköz a LEGO kocka, ami a játékon keresztül történő tanulás katalizátora lehet. A mai eseményen is azt látjuk, hogy amikor LEGO kocka alapú feladatokat kapnak a diákok, egyből bevonódnak és szinte észrevétlenül szívnak magukba új információkat és sajátítanak el új készségeket. Bízunk benne, hogy a ma látott lelkesedést magukkal viszik a résztvevő diákok”, mondta el Mező Bálint, a LEGO Csoport Helyi Közösségi Szerepvállalással foglalkozó munkatársa.

“A Wesselényi Miklós Szakgimnázium és Szakiskolában létrehozott tekerd! csoportunk alapvetően LEGO kockákból hoz létre alkotásokat, egyfajta önképző körként működve. Több témát feldolgoztunk már az évek során, de talán az űr titokzatossága mozgatta meg legjobban mindenki fantáziáját. Rengeteg ötletünk volt, és azt gondolom, remekül sikerült őket megvalósítanunk. Annak örülök a legjobban, hogy a diákjaim örömüket lelik abban, hogy másoknak szervezzenek közösségi programokat, és büszkék arra, amit megalkotnak”, osztotta meg Hudák Zsolt, a Wesselényi Miklós Szakgimnázium és Szakiskola tanára.

A Build The Space esemény megszervezésében és lebonyolításában a nyíregyházi LEGO gyár dolgozói önkéntesként vehettek részt, hiszen a vállalat célja, hogy minél több munkatársuk aktívan részt vállaljon a közösségi programokban.