Secondary menu


Kiemelt cikkek

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán

A NYUSZKAMARCSI és barátai kiállítás Nyíregyházán Ki is valójában NYUSZKAMARCSI? A kedvenc nyuszim egy zöld ruhás, meg az alkotója, vagyis én, Kazainé Gégény Mária. Hobbim a gyöngyfűzés, üvegfestés, de főképp a textil játékok készítése. Nemrég felvetődött, hogy jó lenne bemutatni az alkotásaimat, a nyuszikat, macikat és manókat. Az ötletet támogatta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, így húsvét előtt 2018. március 21-én megnyílik NYUSZKAMARCSI és barátai című kiállításunk.

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

 

 

 

 

A sikeres Build the Change (azaz Építsd meg a változást!) módszertanra támaszkodva járták körbe az űrkutatás témakörét azon a rendezvényen, amely a LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program keretében került megrendezésre a Váci Mihály Kulturális Központban.

14 helyi általános és középiskola képviseletében mintegy 400 diák vett részt az eseményen, ahol a játékon keresztül történő tanulás elve mentén játékos feladatokat oldottak meg a csapatok.

 

A nagyszabású LEGO képeket építő tekerd! csoport jóvoltából különleges, több ezer kockából álló LEGO alkotások várták a vendégeket. Külön erre az alkalomra készültek klasszikus filmposzterek LEGO változatai – de még az ősrobbanás hangját is megépítették a csoport tagjai.

 Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán  Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

A nap során programozható Mindstorms robotokkal oldottak meg feladatokat a diákok, speciális, befőttesgumi meghajtású holdjáró járművet építettek, de elmerülhettek a virtuális valóságban és a Miskolci Egyetem jóvoltából érdekes fizikai kísérleteket is megismerhettek.

„A LEGO játékrendszer egyrészt azért kiváló ötlet, mert az elemekből bármit meg lehet építeni, semmi nem szabhat határt az ember fantáziájának. Másrészt pedig egy olyan eszköz a LEGO kocka, ami a játékon keresztül történő tanulás katalizátora lehet. A mai eseményen is azt látjuk, hogy amikor LEGO kocka alapú feladatokat kapnak a diákok, egyből bevonódnak és szinte észrevétlenül szívnak magukba új információkat és sajátítanak el új készségeket. Bízunk benne, hogy a ma látott lelkesedést magukkal viszik a résztvevő diákok”, mondta el Mező Bálint, a LEGO Csoport Helyi Közösségi Szerepvállalással foglalkozó munkatársa.

“A Wesselényi Miklós Szakgimnázium és Szakiskolában létrehozott tekerd! csoportunk alapvetően LEGO kockákból hoz létre alkotásokat, egyfajta önképző körként működve. Több témát feldolgoztunk már az évek során, de talán az űr titokzatossága mozgatta meg legjobban mindenki fantáziáját. Rengeteg ötletünk volt, és azt gondolom, remekül sikerült őket megvalósítanunk. Annak örülök a legjobban, hogy a diákjaim örömüket lelik abban, hogy másoknak szervezzenek közösségi programokat, és büszkék arra, amit megalkotnak”, osztotta meg Hudák Zsolt, a Wesselényi Miklós Szakgimnázium és Szakiskola tanára.

A Build The Space esemény megszervezésében és lebonyolításában a nyíregyházi LEGO gyár dolgozói önkéntesként vehettek részt, hiszen a vállalat célja, hogy minél több munkatársuk aktívan részt vállaljon a közösségi programokban.

 
 

Main menu

kepgaleria | by Dr. Radut