Hova költöztek a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

Csökkent a legtöbb nagyváros lakossága egy év alatt: 2022 elején a 18 megyeszékhelyen élők száma 21 ezerrel alacsonyabb volt, mint 12 hónappal korábban.  A nagyvárosokban látott csökkenéssel párhuzamosan az agglomerációs körzetekben, valamint a nyaralóövezetekben lévő települések jelentős részében nőtt a lakosok száma, ami elsősorban a kiköltözésekkel magyarázható. 

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházán 25 százalékkal 425 ezer forintra nőtt az eladásra kínált új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára. Közben Nyírpazony, Penészlek és Jármi piacán pedig 17-69 százalékkal 59-330 ezer forintra egy év leforgása alatt.

Fogyatkozó nagyvárosok, gyarapodó vonzáskörzetek

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiacon is - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken nőtt a legnagyobb mértékben a lakosok száma egy év alatt és ezzel párhuzamosan hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzést kommentálva azt mondta: 2021-ben is nagyon sokan választották Budapest és a nagyvárosok helyett a környékbeli településeket. A folyamatnak lendületet adott 2020-ban az úgynevezett karanténhatás, amelynek eredményeként számos család a városi lakásából kerttel, udvarral rendelkező házba költözött. Ezeknek a kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt szinte az egész országban. A hivatalos adatok szerint mind a 18 megyeszékhelyen csökkent a lakosok száma. Idén január elején összesen 1,648 millióan laktak a szóban forgó nagyvárosokban, több mint 21 ezer fővel - azaz 1 százalékkal – kevesebben, mint egy évvel korábban. A szakember hozzátette, figyelembe kell venni a lakosságszámok változásánál, hogy azt nemcsak a költözések, hanem a természetes demográfiai események, a születések és halálozások is befolyásolják.

Minden(ki)t visz az agglomeráció

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos piacot nézve - 2022 és 2021 januárja között - Érd bővült a legnagyobb mértékben, a Budapest mellett lévő város lakossága 1445 fővel - 2,1 százalékkal - közel 72 ezresre nőtt. A népszerűség egyértelműen látszik a helyi ingatlanpiacon, hiszen az Érden eladásra kínált új és használt lakóingatlanok - lakások, sor-, iker- és családi házak - átlagos négyzetméterára idén február végén 717 ezer forint volt, ez pedig kiugró, 35 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Érd után az országos toplista második helyén a nyugati határ mentén lévő Rajka áll 567 fős növekedéssel, a harmadik pedig Gyömrő, amely szintén a fővárosi vonzáskörzethez tartozik, utóbbi településen a 394 fős növekedéssel párhuzamosan 23 százalékos drágulás ment végbe a lakáspiacon. 

Az országos trendek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei piacon is láthatóak. A megyeszékhelyen, Nyíregyházán 1078 fővel csökkent a lakosok száma. Ezzel párhuzamosan több környékbeli település és üdülőkörzet növekedést könyvelhetett el. “Fontos megjegyezni, hogy a nagyvárosokban a kiköltözések ellenére nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra azért továbbra is van kereslet. Nyíregyházán az eladásra kínál új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 25 százalékkal 425 ezer forintra emelkedett” - tette hozzá Balogh László. Ezzel összhangban nyilatkozott Horváth Sára, a nyíregyházi Balansz Ingatlanstúdió szakértője. Közölte, az elmúlt időszakban egyre többen költöztek a megyeszékhelyről és nagyobb városokból a kisebb településekre, ennek eredményeként pedig utóbbiak ingatlanpiacán áremelkedés következett be.

Az ingatlan.com adatai szerint megyében például Nyírpazony, Penészlek és Jármi lakosságszáma 16-97 fővel nőtt. Ezzel párhuzamosan

Nyírpazonyban 17 százalékkal 330 ezer forintra,
Penészleken 34 százalékkal 59 ezer forintra,
Jármiban 69 százalékkal 221 ezer forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.
 

Marad ez a trend?

Balogh László szerint az ingatlanpiacon látható év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A szakember úgy véli, a saját célra lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.