Jégvilág - új attrakcióval bővült a Sóstó Zoo

2024. május 17-én megnyílt a Jégvilág, a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző állatbemutató. Magyarország történetének legnagyobb vidéki álaltkerti beruházása közel 14 milliárd forintból, a Modern Városok Program keretében valósult meg.

 

 

2015-ben született meg az ötlet, amelyet a park szakmai gárdája és számos tervezőmérnök együttes munkája tervekké formált.  A 3 évvel ezelőtt megkezdődött beruházás az építőknek is kihívást jelentett, hiszen a Jégpalota többszáz négyzetméter felületét speciális üvegtáblák borítják, míg belül van olyan hely ahol 0°C alatti hőmérsékletet kell tartani és esik a hó egész nap, máshol pedig vetítések adják a virtuális valóságot.

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.  Zoológiai szempontból tele van állatritkaságokkal a ház, amelynek fő eleme a jegesmedve tenyészközpont, ahol egyedülálló módon a legnagyobb jegesmedve tér hűtött és négy méter mély medencében a víz alatt is láthatják a világ legnagyobb szárazföldi ragadozóját.

Különlegesség, a Magyarországon eddig még nem látott királypingvinek 0°C körüli bemutatóterme, de másik két pingvinfajt a rajzfilmekből jól ismert sziklaugró pingvint és a meleg égövi Humoldt- pingvint is bemutatják. A külső kifutótér elvezet minket Alaszkába és Szibériába, ahol a fehérfejű rétisas és a világ legnagyobb sas madarának számító Steller sas figyeli a látogatókat hatalmas röpdéjükből. A  sarki farkasok kifutórendszerébe üvegbúra vezet, ahol bepillantást nyerhetünk a falka mindennapjaiba, de megjelenik az indián táborban a kanadai őslakosok élete, mint ahogy a Klíma Kamra az inuitok világát modellezi.

 

További fotókért KATTINTS a képre!

 

Láthatjuk az iglukat , vadászó életmódjuk eszközeit, mindeközben érezhetjük a jeges szelet az arcunkon. A rénszarvasok kifutója mellett haladva a patagóniai oroszlánfókák szigetéhez jutunk, ahol többek között a 4 mázsás hím fóka, Pepe üdvözli a látogatókat. A  Jégvilág állatbemutatóban lemerülhetünk a jeges tengerek mélyére is , VR tengeralattjáró segítségével, de a hatalmas akváriumok bemutatják élőben is a jeges tengerek halainak világát.

Az állatbemutató igazi különlegessége a Száguldó Folyó, ahol fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása visz minket végig az állatok között és az élményt tovább fokozza a vízből kiemelkedő élethű  kardszárnyú delfin figurákvagy  a hajút közepén a  10 méteres zuhatag , amin lecsúszhatunk.

 

Képes beszámolónkat ITT tekinthetik meg!