A megfelelő gerendával többféle szerkezetet lehet építeni

De egyáltalán mitől lesz egy gerenda “megfelelő”? Mire kell figyelni a vásárlás során? A gerenda már hosszú évtizedek, évszázadok óta jelenti az építőipar alapják. Már összeszámolni is nehéz, hogy mennyi felhasználási, alkalmazási módja van. Kisebb és nagyobb szerkezeteket is ugyanúgy össze lehet belőlük rakni.

 

 

Nem mindegy, hogy miből készül a gerenda

A Káplár fatelep gerendáinak kínálatában többféle elem is található. Az egyik legnépszerűbb választásnak a lucfenyő bizonyul, ami egyben a legstabilabbak közé is tartozik. Bútoranyagokhoz választják nagyon sokszor, de a belsőépítészek, ácsok is gyakran használják ezt a kialakítást.

Belső és külső elemekhez, szerkezetekhez egyaránt tökéletes alapanyag. A tisztán fából készült gerendák mellett ma már speciális “ötvözetek” is elérhetőek. Ezek közé tartoznak BSH gerendák is, ami napjainkban az egyik leginnovatívabb megoldásnak számít.

Hatékonyabb és fenntarthatóbb építkezést, projekteket lehet a segítségével létrehozni. A bélelt szálgerenda a gyalult termékek közé tartozik és több rétegből tevődik össze. Az egyes rétegeket ragasztóval rögzítik egymáshoz, hogy még nagyobb stabilitás és szilárdság legyen elérhető.

A hagyományos fagerendákhoz képest így a terhelhetőség és a feszítőszilárdság is jobb lesz. Sokkal hosszabb élettartammal fognak rendelkezni a BSH gerendából készült szerkezetek. A lucfenyővel is elérhető mindez, ha otthon ebből készítünk kisebb-nagyobb építményeket, nem kell amiatt aggódni, hogy rövid időn belül megadja magát.

A lucfenyő ráadásul még megmunkálás nélkül is nagyon mutatós tud lenni, de ha külön kezeljük, akkor még esztétikusabb lesz a végeredmény. Akár komplett tetőszerkezeteket is létre lehet hozni például a 15x15 gerendából, de emellett használhatjuk terasz, pergola és kerítés építéséhez is. Födémekhez, belső térelválasztókhoz és galériák megalkotásához is ideális választás.

 

 

A fának rengeteg előnye van

A többi anyaghoz képest sokkal kisebb a hőtágulása és levegővel töltött cellás szerkezete van, aminek eredményeképpen a hőszigetelő képessége is hatékonyabb lesz. A nedvességet fel tudja szívni a levegőből, hogy otthonunkban mindig ideális legyen a páratartalom.

Túl száraz levegő esetén pedig felszabadulhatnak a sejtfalakból a tárolt nedvesség, így kiegyensúlyozott állapot érhető el. A mai modern eljárásoknak köszönhetően pedig már amiatt sem kell aggódni, hogy a faszerkezet idő előtt elkezd korhadni, vagy a kártevők és az időjárás károsítja meg súlyosan.

A megfelelő ápolás a hosszú távú élettartam kulcsa

A különböző burkolatokhoz, szerkezetekhez alkalmazhatunk olyan kiegészítőket, védőfestékeket, amelyekkel akár hosszú távon is megfelelő védelmet biztosíthatunk a fának. Ezek alkalmazása nagyon egyszerű, nem kell heti, havi rendszerességgel megismételni a műveletet és még az egész fafelület is sokkal mutatósabb, esztétikusabb lesz végül.