Szép és élhető Nyíregyházát akarnak

NyíregyházaAz IVS és ezen belül, különösen „A belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése Nyíregyházán” elnevezésű pályázati program – bár több évvel ezelőtt indult – a mai napig elégedetlenséget és vitát vált ki a nyíregyháziak között.
 

A projekttel kapcsolatban az igazi kérdés, hogy a kivitelezési fázisban van-e még lehetőség módosításra. Az új városvezetés szilárd elhatározása, hogy mentse, ami menthető, s a rendelkezésre álló kereteken belül enyhítse a lakosság jogos elégedetlenségét.

Dr. Kovács Ferenc polgármester április 21-én újabb lakossági fórumot hívott össze, ezúttal az Egyház utca – Síp utca szabályozása és a Kálvin tér – Bercsényi utca átépítése volt a téma.

A tervek szerint, az Egyház utcát egy 2x2 sávos – középen zöldszigettel elválasztott – úttá építik át, a Síp utca zsákutca lesz. Ezzel együtt a járdák, szegélyek, kapubejárók felújítása, esetleges cseréje is megtörténik. A Bethlen Gábor – Egyház utca kereszteződés jelzőlámpát kap, az utak építése mellett vízelvezető csatornákról is gondoskodnak, de lesz kerékpárút és zöldfelületi (fák és bokrok telepítése, füvesítés) fejlesztés is. A szakasz a tervezett átadása 2011 novembere.

A projekt már a kivitelezés fázisában van és jogerős építési engedéllyel rendelkezik, az eredeti tervektől nem, vagy csak apróbb részelemekben lehet eltérni.

A fórumon több mint harminc érdeklődő jelent meg és tette szóvá  észrevételeit. Ilyen volt pl.: a túl szűkös kapubejárók problémája, a keskeny járda, melyet nem választ el semmi a forgalmas úttól, a kivágott fák kérdése és a parkolási lehetőségek hiánya. Sokak szerint a jelzőlámpás megoldás csak lassítani fogja az átmenő forgalmat. Felvetették azt is, hogy a tervezett zöldsziget helyett, inkább középen fusson a többsávos út és létesítsenek zöldterületeket, valamint parkolóhelyeket a lakóházak közvetlen közelében. Volt, aki egyszerűen csak annyit kért, hogy legyen szép és élhető a Mártírok tere és környéke

A városi kerékpárútvonalak kapcsán Kósa Tímea alpolgármester asszony kérte az egyeztetésen megjelent tervezőket, hogy a még el nem kezdett útvonalak esetében csupán színében különüljön el a kerékpárút, a járdától. A szinteltolásra ugyanis sok lakossági panasz érkezett azok balesetveszélyessége miatt. 

A lakossági panaszokat, észrevételeket meghallgatva, a polgármester elmondta, hogy a városvezetés átérzi a lakosok aggodalmát és problémáit. Ahol lehet, ott ésszerűsítésre törekednek és a rendelkezésre álló források keretein belül, a felmerülő igények figyelembevételével folytatják a kivitelezést. Azonban mindenkinek meg kell értenie, hogy ebben a fázisban már igen szűk a városvezetés mozgástere.

A fórumon megjelent szakemberek minden egyes kérdésre igyekeztek kielégítő  választ adni. Ezen felül, az érintettek lehetőséget kaptak, hogy egy a szakértőkkel egyeztetett időpontban, a helyszínen ismertessék problémáikat, hogy – lehetőség szerint – közösen találjanak elfogadható megoldást.

Az IVS többi elemével kapcsolatban is várható még lakossági fórum, ahol lehetőségük lesz az lakosoknak kifejteni véleményüket.