Majális és egyéb programok Május 1-én Nyíregyházán

2024. májusában is megrendezésre kerül a már minden évben megszokott Nyíregyházi Majális! Óriás vidámpark, kézműves foglalkozások, bemutatók, koncertek, gyerekprogramok. A rendezvényre a belépés ingyenes. De több helyszínen is lehet választani majd a május e-i programok közül. Alábbi cikkünkben összefoglaltunk néhány rendezvényt.

 

 

Bujtosi Majális a Városligetben

2024. május 1. 10:00 - 22:00

Programok:

13:00 - 15:00 Thai box bemutató, majorett, Glam Crew táncbrmutató

15:00 Megnyitó

15:15 4 for Dance

16:00 Erős Ember Show

17:00 Pancsi Bohóc

18:00 Rendőrkutyás bemutató

18:45 Street Dance School

20:30 Sztárfellépő: GWM

Egész nap: Óriás vidámpark, kézműves foglalkozások, csillámtetkó, egyedi hajfonás, henna festés, pónilovaglás, emeletes játszóház, óriás darts foci, 4 pályás trambulin, 100%-os narancsbár, churros, vattacukor, kürtőskalács.

 

 

Fitt-Város Majális : a tavalyi hagyományt folytatva ismét benépesül a Continental Aréna és környéke. A Fitt-Város Majális újra egy olyan családi és sportnapnak ígérkezik, amely több korosztályt megmozgat, élményeket kínálva.

 

Szeretettel várják az érdeklődőket a Kertvárosi Közösségi Házban rendezett Családi majálisra, ahol különleges kézműves foglalkozásokkal várják a résztvevőket. Legyen részese egy felejthetetlen délutánnak családjával együtt!

 

 

Falusi majális is lesz ismét a skanzenben:

Május elsején 10 órakor nyitja kapuit a Sóstói Múzeumfalu, amikor is Falusi Majálisra hívjuk és várjuk a kedves látogatóinkat.
A régi időkben a májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma, a legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék volt. A májusfák beszerzése, feldíszítése mindenhol a legények feladata volt. Éjszaka vágták ki a fát az erdőn, és május 1-jére virradóra, többnyire titokban állították fel a helyi szokásnak megfelelően a lányos házak elé. A zöldellő, virágzó ág világosan kifejezte a falu közössége számára a lány és a legény közötti kapcsolat mélységét, szándékaik komolyságát.
Követve eleinket, hagyományos májusfaállításra várjuk a látogatókat 11.30 órakor a Jánkmajtisi portán, ahol a megyeszerte ismert szokást a Kismargaréta és Margaréta Táncegyüttesek elevenítik fel és éltetik tovább a szokás jellegzetes mozzanatait.
Vendégünk a faluközpont színpadán 10.30 és 13.30 órakor a Batyu Színház, ahol több mese is megelevenedik majd.
11.00 órakor új állandó kiállításunk nyílik a kállósemjéni portán, „Nagy az öble, vékony a dongája…” címmel.
12.00 órakor traktoros felvonulással veszi kezdetét a nyíregyházi Kelet Brass Band zenekar koncertje.
Lesz még táncház és a faluközpont programjainak sorát a Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola népzene tanszakos növendékeinek és tanárainak koncertje zárja.
A Méhecske JátékTér a barabási iskolaudvaron fogadja a játszani vágyókat és nem messze onnan, a csarodai parókián, tanítónőnk irányításával óránként népiskolai tanítási órán vehetnek részt kicsik és nagyok.
A látogatók a Mézes Műhelyben mézeskalácsot díszíthetnek, kipróbálhatják a hagyományos szövést, a kocsmaudvaron pedig, felidézve a 80-as évek hangulatát virslit, sült kolbászt és házi kenyeret kóstolhatnak. Természetesen forog a kosaras körhintánk is, kóstolhatnak gyógyteát a Temetőcsősz udvarán, és egész nap lovaskocsikázhatnak is az érdeklődők.
Mindezek mellett izgalmas térképes felfedező játékkal és kézműves foglalkozásokkal is készülünk. A Csíkos táska, tele bagázsnyik kiállításunkat kurátori tárlatvezetéssel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe. Mónika néni, Éva néni és Iduska néni, vagyis a salánki ”Opel gruppa” a ’90-es évek piaci hangulatát idézi meg a látogatófogadó-épület előtt.
A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

 

 

Akik kutyájukkal együtt szeretnének kikapcsolódni és túl zsúfoltnak, hangosnak tartják a majálisokat, azoknak a Vizsla-Tó eseményét ajánljuk. A Pancsolás a Munka Ünnepén elnevezésű eseményen a kutyusoknak kínálnak pancsolási lehetőséget. Ha este koncertre készül a család vagy közel lakik valaki a hangos programokhoz, akkor is jó ötlet délután lefárasztani a kis kedvenceket, hogy békésen pihenhessenek a zenebona ideje alatt...