Nem divat már a svájci óra?

Az óraviselés divatjának hajnalán hatalmas népszerűségnek örvendtek a svájci órák. Híresek voltak minőségükről és pontosságukról, azonban ezen értékek háttérbe szorultak az okos eszközök térnyerésével. Tényleg leáldozott a vekkerek csillaga?

 

 

A megbízhatóság hírnökei

Egy jó karóra egyik ismérve kétségkívül a precíz időmérés biztosítása. A nagy márkák azon fáradoznak, hogy gyáraikból olyan modellek kerüljenek ki, amelyek minden igénynek eleget tesznek, és az így kapott terméknek bizalmat szavazzanak a vásárlók. Az Órashop.hu weboldalán elérhető svájci órák kiváló és hiteles képviselői azon ketyegőknek, amelyek arra hivatottak, hogy a hibátlan működés mellett a káprázatos kivitelezéssel is lenyűgözzék a nagyérdeműt.

Azonban nem mehetünk el a tény mellett, hogy manapság teljesen átalakultak az óraviselési szokások, hiszen már nem az az első számú szempont, hogy alkalmasak legyenek időmérésre. Ezt a funkciót betöltik az okos eszközeink is, és sokak számára könnyebb telefonon vagy tableten ellenőrizni a dátumot és időt.

A pontosság a svájci karórák legfőbb jellemvonásai közé tartozik, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy van-e még létjogosultságuk a piacon, ha az egyfajta védjegyként is ismert precíz időmérés már nem feltétlenül dívik karórák formájában.

Búcsút kell inteni a svájci óráknak?

Be kell vallani, hogy az új körülmények okozta felismerés bizonyos mértékben krízishelyzetet teremtett a svájci órák világában. Mindazonáltal a szakértők is egyetértettek abban, hogy kár lett volna veszni hagyni a svájci órák teremtette minőséget.

Ettől függetlenül a koncepció újragondolása nem volt könnyű feladat. A gyártók nem szerettek volna lejjebb adni a már kiforrott és megszokott színvonalból, így abban látták a potenciált, hogy a karórák kivitelezésén és megjelenésén változtatnak. Hangsúlyosabbá váltak a dizájn elemei, a külső stílusjegyek és a megvalósítás, ugyanakkor nem esett csorba a gyártók régóta őrzött hitvallásán sem.

Erre az időszakra tehető az a jelenség, hogy a ketyegők a divatékszerek közé emelkedtek. Egyes rétegeknél presztízsértékkel bír a viselt vekker márkája és minősége, így előszeretettel fektetnek be megbízható svájci órákba. Ár-érték arányban a legkifizetődőbb vásárlások között tarthatjuk számon a svájci órák beszerzését.

Ezt diktálják a mai trendek

Manapság rendkívül szerteágazó igényeket támasztanak a fogyasztók, azonban ez lehetőséget teremt arra, hogy a márkák újra és újra felülmúlják önmagukat. Kifejezetten lényegesek az esztétikai kritériumok, így kelendőbbek a feltűnő, díszes és impozáns modellek.

Működés terén arra vágyunk, hogy speciális funkciókkal is rendelkezzen a választott karóránk. Azt preferáljuk, ha stopper vagy barométer is beépítésre kerül, esetleg használható a ketyegő a sporttevékenységek nyomon követésére, vagy a vízállóság is jellemző rá.

A gyártók mindent megtesznek azért, hogy termékeikkel elnyerjék a vásárlók tetszését. A méltán híres és népszerű karórák között pedig továbbra is helyet kapnak a nagy múltú svájci órák.