Találkozási Pont Nyíregyházán

A mai rohanó hétköznapokban nem könnyű szülőként hatékonynak lenni, helyt állni. Meggyőződésünk, hogy az ún. nagycsalád olyan személyes kapcsolatrendszert kínál fel tagjainak, amely védőhálót alkothat felettük egész életük folyamán.

A család maga a kapcsolattartás, a kölcsönösség, a bizalom, a leleményes problémamegoldás gyakorlásának legdöntőbb helye. Az ember számára olyan minőségben lesz befogadó vagy elutasító a világ, amilyennek a családi szocializáció során megismerte, s annyi boldogulási esélyt lát benne a maga számára, amennyit a családja megengedett neki. A családban uralkodó szeretet egyszerre irányítja tagjainak életét, ösztönzi őket az együttműködésre, a konfliktusok kezelésére, erősíti bennük az összetartozás érzését. Erősíteni szeretnénk azt a tradicionális rendet, amelyben az utódok viszont szeretete jutalmazza meg a szülőket önfeláldozásukért.

Olyan helyi, közösségi programot szervezünk, amelyben tudatosan szerepet kapnak a hagyományos „nagy”, több generációs család értékei, hogy a közösségek, a projekt résztvevői, idősebb és fiatalabb tagjai egymás értékeire, tudására, tapasztalataira, hagyományaira támaszkodva együttműködjenek, megújítsák egymáshoz fűződő kapcsolataikat és önkéntes alapon tevékenyen támogassák egymás mindennapi életét.

Nem csak nosztalgiázunk az egykori több generációt “egy fedél  alatt” tartó nagycsaládokról, hanem szakmai és személyes segítséget adunk a fiatal családok önálló életvezetése, egészségmegőrző életmódja érdekében.

A sütik melletti beszélgetésen kiderülhetnek féltett családi titkok, receptek, megújítható hagyományos mesterségek, helyet kaphatnak helyi értékek is, de akár informatikai, világhálós ismeretek is a fiatalok kezdeményezéseként az idősebb korosztály számára, bizonyítva, hogy minden nemzedéknek joga van egy olyan világhoz, amiben esélyeket kap a boldogulásra, egy kiegyensúlyozottabb életvezetésre.

 

 

A Labor Café Nyíregyháza új, nyitott közösségi tere. Elhelyezkedése szinte megkerülhetetlenné teszi, hiszen a belváros legforgalmasabb csomópontjának központi épületében található. Ide várjuk november 13-ától kéthetente az érdeklődőket.

A tervezett program főként a 3 együttműködő civil szervezet (=Gyerecsak Egyesület, Tabulapláza Alapítvány, Élő Újság Egyesület) összehangolt tevékenységére épül és inspirálja a város közvéleményét a családbarát attitűd kialakítására és természetesen a részvételre is.

A szervezők számítanak külső érdeklődőkre is. Akiknek távol élnek a nagyszülei, azokat biztatják, fogadjanak örökbe a családot egyébként is szimpátiával segítő nagymamát vagy nagypapát, majd térjenek be együtt süti illatú, jó hangulatú rendezvényekre.