Koprodukciós vígjáték-premier a nyíregyházi színház 2021/22-es évadában

Színházunk a 2021/2022-es évadban Szente Vajk Jászai-díjas színművész, rendező és író Legénybúcsú című vígjátékát a kaposvári Csiky Gergely Színházzal és a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukciós együttműködésben, a Jászai-díjas Nagy Sándor rendezésében állítja színre.

 

 

Szente Vajk Rejtő Jenő Hercules bonbon című írása előtt is tisztelgő komédiája íróként nemcsak a végsőkig feszíti a nevetőizmokra specializálódott bohózat kereteit, hanem föl is frissíti azt; már-már szinte a műfaj paródiája pereg a néző előtt.
 
A színészi jutalomjáték-lehetőségekben bővelkedő darab – melyet 2020-ban óriási sikerrel mutatott be a Játékszín a VIDOR Fesztivál két helyszínén is – a fővárosi anyaszínház műsorán 2019 óta teltházakkal fut. A Játékszín igazgatója, Bank Tamás által menedzselt budapesti ősbemutató főszerepeit jelenleg is maga a szerző, Szente Vajk, illetve az új, koprodukcióban megvalósuló változat rendezője, Nagy Sándor játssza.
 
A most készülő produkciók a tervek szerint a 2021/22-es évadban Kaposváron (a Pécsi Nemzeti Színházzal együttműködésben), illetve Nyíregyházán is láthatók lesznek, azonban nem csak a helyi színházak saját társulataival megvalósuló bemutatókként, hanem a két színház kölcsönös vendégjátékaiként is.
 
 „Minden alkotóelem adott ahhoz, hogy ebből az együttműködésből egy komoly siker, és bízunk benne, hogy más színházak számára pedig példa lehet"– emelte ki Dr. Fülöp Péter színházigazgató a kaposvári Csiky Gergely Színház képviseletében, ahol a Legénybúcsú 2022 tavaszán kerül bemutatásra.
 
Bank Tamás, a budapesti Játékszín igazgatója felajánlotta mindkét készülő produkció számára a darab anyaszínházában való budapesti vendégjátékának lehetőségét, valamint a Játékszín egy-egy művészének a vidéki előadásokban való alkalmi vendégszerepléseit is. Utóbbiakkal azon reményét fejezte ki, hogy az együttműködés egyben a budapesti és vidéki színházak között kialakult szakmai válaszfalak feloldásához is nagyban hozzájárulhat.
 
Szente Vajk, a Legénybúcsú írója arra hívta fel a figyelmet, hogy a színházak újranyitását követő időszak várhatóan az eszképizmus időszaka lesz, amelyben olyan darabokra lesz szükség, amelyek tartalmaznak mély érzéseket, tartalmaznak mély gondolatokat, miközben a nézők elsődleges vágyát, a szórakoztatást is maximálisan szem előtt tartják.
 
„Nagyon bízom abban, hogy legalább olyan sikeres előadást fogunk Nyíregyházán és Kaposváron is színpadra állítani, mint a Játékszín előadása" – fogalmazott Kirják Róbert, a nyíregyházi teátrum direktora a sajtótájékoztatón.
 
Kirják Róbert elmondása szerint a Legénybúcsú szeptemberi bemutatója lesz a nyíregyházi teátrum 2021/22-es évadának nyitóelőadása, melyet megelőzően augusztusban – a járványhelyzet aktuális állapotától függően – a Rózsakert Szabadtéri Színpadon egy előbemutatóra is sor kerülhet.