„Kóstolja meg…!” - Hagyományok, ízek, nemzetek

A Sóstói Múzeumfalu idén debütáló egynapos gasztronómiai eseményét a már bejáratott és méltán elismert „Kóstolja meg Magyarországot!” elnevezésű rendezvényünk tapasztalatai alapján szervezzük meg szeptember 13-án, „Kóstolja meg…!” Hagyományok, ízek, nemzetek néven. 
 
 
A hagyományéltetés és meghívott főzőcsapatainktól megkövetelt szigorú feltételek betartatása egy viseletektől színpompás, s a paraszti (konyha-) kultúrából mélyen építkező kulináris sokadalom hangulatát adja majd. A forgatagban kapható tájjellegű ételek ezúttal nem csupán történelmi határainkon belülről, hanem a világ minden szegletéből kóstolhatóak lesznek, egy-egy terület földrajzi eredetvédettséggel bíró pálinkafajtáival karöltve. 
 
10 és 17 óra között összesen 36 főzőcsapat, több mint 60 féle házias ételkülönlegességének kóstolását ún. „kóstolójegy” ellenében szorgalmazzuk vendégeinknek. Hungarikumok és magyaros ízek mellett külhoni ínyencségek (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság) is szerepelnek majd étlapunkon. Lesz például brindzás haluska, titkos összetevőkből készülő „mérges” lapcsánka, barátleves és még sok más hangzatos nevű ínyencség. Idén először a nemzetközi konyha szerelmeseinek is szolgálunk betevővel: japánból különféle sushikat hozunk a Múzeumfaluba. Eurázsiai sztyeppei ételt, a kumiszos koi pörköltet kínáljuk majd, de a libanoni vajas sárgalencse levest, az ukrán borscs-ot és a mexikói fajitast is felszolgáljuk. Mindezeket olasz, kínai és török ételkülönlegességek mellett készítjük.
 
 
 
A Sóstói Múzeumfalu munkatársai is fakanalat ragadnak, s „Asszonyaink” rekordkísérlete vállalkoznak: a vidékünkre jellemző tirpák csőrögéből egy nap alatt a lehető legtöbbet kívánják elkészíteni, tradicionálisan fával fűtött csikóspóron. Az igazi falusi hangulatot utcazenészekkel teremtjük meg, s faluközpontunkban Kinka László gyümölcsszobrász bemutatózik majd. 
 
A hagyományéltetést tovább folytatjuk, s amennyiben kedvező fogadtatásban lesz részünk, úgy reményeink szerint jövőre is együtt torkoskodunk szeptember második hétvégéjén, a Sóstói Múzeumfaluban. Kóstoljuk meg együtt a nagyvilág ízeit!