A IX. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle megrendezése és az 50 éves klub, 10 éves Egyesület „születésnapja” egy rendezvény keretében

A IX. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle megrendezése és az 50 éves klub, 10 éves Egyesület „születésnapja” egy rendezvény keretében  A Nyíri Amatőr és Független Filmesek Egyesülete a Kultúráért (közhasznú egyesület, rövid neve: NYÍRI AFK Egyesület, vezetője Petrusák János) minden páros évben megrendezi – 2002-től kezdődően – az Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemlét. Ebben az évben pedig az 1968-ban alakult, idén 50 éves klubot s a 10 éves egyesületet is ünnepelték.

 

 

A filmszemlét a Váci Mihály Kulturális Központ biztosította helyszínen, a Városmajori Művelődési Házban tartották meg. A filmszemle két napos volt, amelyből az első nap a megnyitót, valamint a kapcsolódó irodalmi és zenés rendezvényt tartották. A Pegazus Könyvek Antológia 2018 és szerzői mutatkoztak be, továbbá A MI FILMKÖNYVÜNK című e-kötetet mutatta be Petrusák János egyesületi elnök, a kötet szerkesztője.

Az elektronikus kötet, amelyet ingyenesen bárki letölthet a Magyar Elektronikus Könyvtárból, a klub 50 évével és az egyesület 10 évével foglalkozik. Az egyesület tagjain kívül írt bele dr. Buglya Sándor és dr. Reszler Gábor is. A rendezvény első napját Martinovszky István tárogatóművész harcias kurucos indulói zárták.

 

A IX. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle megrendezése és az 50 éves klub, 10 éves Egyesület „születésnapja” egy rendezvény keretében  A IX. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle megrendezése és az 50 éves klub, 10 éves Egyesület „születésnapja” egy rendezvény keretében

A szemlét köszöntötte Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, továbbá Tormássi Géza, Nyíregyháza MJV Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottsága elnöke, és szólt az egybegyűltekhez Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója is.

A IX. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle megrendezése és az 50 éves klub, 10 éves Egyesület „születésnapja” egy rendezvény keretébenA szombati napi filmszemlére 16 filmalkotás érkezett be, 11 alkotótól. A zsűri elnöke Kéry Péter rendező, operatőr, tagja pedig Dr. Galambos Sándor főlevéltáros, helytörténeti kutató volt. A filmeket több mint hat órán át élvezhette a szép számban megjelent közönség.

 

A zsűri döntése értelmében fődíjat kapott Nagy Tibor, UNICA 86 TALLINN (retró újranézve) című filmjéért. I. díjat Császár István A Tisza eredete című filmjéért, II. díjat Tóth Zoltán több kisfilmjéért. III. díjat kapta ifj. Kiss János Terepfutás című filmjéért. Ezen kívül különdíjat kaptak: Petrusák János, Bogdányi Ferenc, Csordás László, Olajos Gábor, Horváth Lajos és maga a NYÍRI AFK, mint legaktívabb alkotóközösség is.

A rendezvény Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése
Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottsága – Civil Alap támogatásával valósult meg!

Petrusák János