Vigyázzon magára, és szerezze be a legfontosabb munkavédelmi eszközöket!

Balesetek gyakran előfordulnak, és sok esetben ezen sérülések elszenvedésének helyszíne az ember munkahelye. Azonban ezek a kisebb-nagyobb balesetek alapos körültekintés és megfelelő védőfelszerelés biztosítása mellett elkerülhetővé válhatnak. Azonban a munkáltató kötelessége az, hogy munkabiztonsági intézkedéseket tegyen, és megóvja dolgozóit a veszélyes helyzetektől.

 

 

Azonban a munkakörnyezetben a munkavállalókon kívül még számos egyén megfordulhat, mint a szervezett társadalmi munkát végzők, a szakmai továbbképzésen lévők, szaktanfolyam hallgatói vagy szakoktatói, esetleg a gyakorlati képzésen résztvevő tanulók, a szünidei munkát végző diákok vagy az ellenőrzésen résztvevők egyaránt. Számos olyan szituáció kialakulhat, amely nem csak kisebb sérüléseket okozhat az ember számára, hanem amely hatásaként elveszítheti látását, hallását, a mozgás képességét vagy akár életét is.

A munkavédelmi eszközök haszna

Sokan elmondhatják, hogy épségüket a megfelelően kiválasztott munkavédelmi eszközöknek köszönhetik, mint a sisak, a szemüveg, a bakancs vagy a kabát. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezen védőeszközök nem magától a balesettől óvják meg az embert, hanem a hosszú távú egészségkárosító hatásokkal szemben is védelmet nyújtanak. Azaz ha egyszer hajtja végre az ember az adott folyamatot védőszemüveg nélkül, akkor valószínűleg semmi problémája nem fog származni belőle, azonban napjában többször elvégezve tartós látáskárosodáshoz vezethet.

Minden esetben alkalmazkodni kell a munkavégzés jellegéhez és annak körülményeihez, valamint kiválasztani a megfelelő légzés-, hallás-, látás- és egyéb védelmi megoldást. A felhasználásának szabályzata mellett figyelemmel kell kísérni elhasználódását is és időben lecserélni az adott eszközt.

 

 

Az érzékszervek védelmén túl

A szem védelme érdekében széles kialakítású munkavédelmi szemüveget kell beszereznie. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondania a változatos viseletről, hiszen ma már beszerezheti a sportos és a divatos megjelenésű védőszemüvegeket egyaránt. Ezen eszközök már nem csak mechanikai védelemmel rendelkeznek, de UV-védelemmel, valamint pára- és karcmentességgel is el vannak látva. Alapjáraton három szín közül válogathat - víztiszta, sárga és füst -, azonban mindezen kívül léteznek polarizált lencsék is, amelyek a sötét fekete színnek felelnek meg.

A légzésvédelem is kifejezetten fontos, ma már rengeteg szűrőbetét és maszk beszerezhető, azonban mindegyik más típusú anyaggal szemben nyújt védelmet. A hallásvédelem is éppoly fontos, egy jól kiválasztott fülvédő vagy fuldugó sokszor életmentő lehet, és megóvhatja a tartós fejfájástól is.

Azonban ezen eszközökön felül és az érzékszervek védelmén túl a testet is óvni kell a sérülésektől. Amennyiben szeretné megismerni a test védelmére szolgáló eszközöket, akkor látogasson el a BestMarkt weboldalára, ahol megtalálhatja a munkavégzéséhez legideálisabb védőfelszerelést.