A harcművészetek elengedhetetlen eszköze: a kard

A kardok a harcművészet különböző ágazataihoz szorosan kötődő eszközök, amelyek nélkül sok esetben el sem tudná képzelni az ember azt a bizonyos mozdulatot. A történelem rengeteget alakított az eszközökön, így számos funkcióval bővült az évek során, más és más méret jelent meg, valamint különböző eljárással készültek el.

 

 

 

Legnagyobb múlttal a kínai és a japán kardok rendelkeznek, amelyek nem csak egyedi kialakításuknak köszönhetik népszerűségüket, hanem a mögöttes szellemiségnek egyaránt. Legtöbb esetben fa és fém, pontosabban acél kivitelben egyaránt megvásárolhatod a kardokat. Fémkardokból is két típus ismert, a dísz és a gyakorló kard.

A legismertebb fémkard: a katana

Legnevesebb és sokak által ismert fémkard a katana. Ez egy tradicionális japán kard, amelyet elsősorban a szamurájok használtak. Népszerűsége tagadhatatlan, hiszen a világ egyik legjobb vágófegyverének nevezték ki a hadtörténetben. Megjelenése kifejezetten vonzó, kissé ívelt és karcsú kialakítású, egyélű pengéről van szó, amely kerek vagy szögletes markolatvédővel rendelkezik, valamint hosszú markolattal, amely a kétkezes használatot könnyebbé teszi.

A kard pengéjének hossza az idő során folyamatosan átalakult. Míg a 15. században 70-73 cm volt, a 16. századra 60 cm-re csökkent, azonban hamar visszatértek a 73 cm-es méretre. Jellemzően egy kisebb karddal, a wakizashival hordták, valamint a hasonló alakú tőrrel, a tantoval. Ez előbbi párosítást daishonak nevezik, azonban így kizárólag a szamurájok viselhették, hiszen a társadalmi hatalmat szimbolizálta, valamint a személyes becsület jelképeként tartották számon.

Hagyományos értelemben speciális japán acélból készülnek, amelyet tradicionális olvasztási és kovácsolási módszerrel állítanak össze. A különleges technikának köszönhetően a kard több rétegből fog összeállni, amely eltérő anyagminőségű lesz a változó szénkoncentrációnak köszönhetően. Manapság sem merültek feledésbe a kardok, amelyeket különböző harcművészeti ágazatokban is használnak, mint a kendo, az aikido, a ninjutsu, az iaido, a battojutsu vagy az iaijutsu.

A katana társai: a wakizashi és a tanto

Az előzőekben is említett wakizashi szintén egy tradicionális japán kardtípus, amely 30-60 cm közötti pengemérettel rendelkezik. Eljárás tekintetében hasonló módon készült, mint a hosszabb társa, a katana, azonban a pengéje jóval vékonyabb. Csupán a 15-16. században jelent meg, mint kisegítő kard, de rituális öngyilkosság eszközeként is szolgált.

A tanto egy kisebb méretű tőr, amely eleinte fegyverként szolgált, azonban később egyre díszesebb lett. Pengéje 15-30 cm nagyságú, ami egy- vagy kétélű is lehet. Elsősorban szúrófegyver, azonban a penge kialakításának köszönhetően vágásra is lehet használni.