Az anyagmozgatás alapeleme: a kerék

Az emberiség fejlődésének egyik mérföldköve volt a kerék felfedezése. Használatával könnyebbé vált a szállítás, megnövekedett a nehéz tárgyak távolabbi célba juttatása, így a kereskedelem is felélénkült.

 

 

Az idők során a kerék megtartotta eredeti formáját, azonban számtalan kisebb-nagyobb újítással alakult az igények szerint. A fából készült változat mellett ma már fém, alumínium, gumi verzió is kapható.

Az ILMARKET.HU árukészletében számtalan keréktípus közül választhatjuk ki az anyagmozgatáshoz szükséges eszközt. Az alapkerekek mellett speciális kialakítású modellek, bútorgörgők többféle változata is beszerezhető.

A kerék választása előtt

Életünk során számtalanszor használtunk már kereket, nemcsak anyagmozgatáshoz, hanem járművek és játékok mobilitásához is. Enélkül a forgó alkatrész nélkül nehezen tudnánk eljuttatni bármit A-ból B-be. A különböző típusok az eltérő igényekhez igazodva alakultak ki. Hiszen nem mindegy, hogy milyen körülmények között kívánjuk használni ezt az alkatrészt. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő kereket, tegyünk fel magunknak néhány fontos kérdést:

  • Milyen célra szeretnénk felhasználni az eszközt?
  • Mekkora súlyt, nyomást kell elviselnie majd a használat közben?
  • Szabálytalan talajon vagy sima felületen kell majd gurulnia a keréknek?
  • Határozzuk meg a pontos méretezést (átmérő, szélesség, stb.).

Alapvetően ezen kérdések megválaszolásával már előrébb jutunk a megfelelő mozgató eszköz beszerzéséhez. Nézzük, milyen egyéb alternatívák közül válogathatunk.

Alapkerekek

Az alaptípushoz általában nem tartozik kiegészítő elem, mint például fék vagy fém talp, melyre ráhelyezhető lenne bármilyen alkatrész. A legtöbbször az alapkereket a középső részén található furattal tudjuk rögzíteni. A legegyszerűbb megoldás ez, azonban még így is többféle variációból kell kiválasztanunk a megfelelőt.

Találkozunk a boltok polcain levegővel töltött gumikerékkel, melyet általában az áruszállító kocsiknál használhatunk. Ez a megoldás egyenetlenebb talajon is használható, rugalmasan kiküszöböli a bukkanókat. Defektmentes verziója apró, szúrós kavicsos vagy üvegszóradékkal terhelt területen is alkalmazható. A tömör gumival készült kerék ugyan nem tud kilyukadni, de az út egyenetlenségeit nem képes kiegyenlíteni.

 

 

Speciális változatok

Az áruszállítás mellett többféle feladat elvégzésének kiegészítő eszköze a kerék. A speciális igényekhez igazodva néhány eltérő modellre van igény. A talpas kerék fém vagy műanyag vázas kivitelben is beszerezhető, függően attól, hogy mekkora terhelést kell kibírnia. A fixen a kerékhez rögzített váz előnye, hogy kevés karbantartást igényel.

A forgatható kerékpályával rendelkező kerék megfelelő választás akkor, ha a mozgás, melyet ez az alkatrész végez, nem egyenes irányú, hanem változó, jobbra-balra kitérő. A forgóvillás kerékcsapágyas megoldás valóban szabadabb mozgást tesz lehetővé, mint a fix változat.