Mit érdemes tudni az alom kapcsán? Hogyan válasszunk a cicának?

Az első beszerzendő dolgok közé tartozik az alom is, melynek többféle típusa is ismert. Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy melyik a legmegfelelőbb kedvencünk számára, érdemes egy kicsit alaposabban elmerülni a témában.

 

 

Mi a szerepe az alomnak? Miért olyan lényeges kérdés?

 

A Grandopet.hu macska alom választékából beszerezhetünk csomósodó, nem csomósodó, illatmentes, illatosított változatot egyaránt. Négylábú barátunk optimális életterének megteremtése alapvető fontosságú, ehhez hozzátartozik az illemhely és az alom beszerzése is. A macskák igényes, tiszta állatok, nem is meglepő, hogy számukra különösen lényeges a nyugodt környezet, amelyben békésen végezhetik a dolgukat. Nemcsak a cicák otthonosságának fokozása érdekében kell biztosítani az almot, hanem a környezet megóvása, tisztán tartása érdekében.

A szobatiszta kedvenc a kijelölt helyen fogja elvégezni a mindennapos dolgát, melynek takarítása is egyszerűen megoldható. Nézzük, hogy milyen alomtípusok közül válogathatunk.

A csomósodó almok jellegzetessége, hogy amint nedvesség (esetünkben vizelet) éri, összecsomósodik, ennek előnye, hogy elegendő ezeket az összeállt részeket eltávolítani napi szinten, így gazdaságosan alkalmazható. Ilyen például a bentonit.

A nem csomósodó változatok ezzel szemben nem képeznek göböket, de nagyon jó a vízmegkötő képességük, tehát magukba szívják a nedvességet. Ilyen a zeolit. Ez esetben az egész almot egyben célszerű cserélni.

Nemcsak ásványi anyagú fajták közül válogathatunk, elérhetőek növényi alapú termékek is, fából, papírból. Mindenképpen vegyük figyelembe állatunk egészségügyi állapotát is, ha például érzékenyebb, allergiás a porra, feltétlenül pormentes almot válasszunk, amely nem okoz légúti irritációt.

 

Egyéni szempontok – gazdaságosság, praktikusság, kiszerelés

 

A gazdik körében igen változó, hogy melyik típust preferálják, egyesek a csomósodó almokat, míg mások a nem csomósodót szeretik jobban takarítani. Mindegyiknek van előnye, előbbi gazdaságosan használható, hiszen nem kell naponta az almos tálca egész tartalmát kicserélni, de másoknak egyszerűbb, ha válogatás nélkül kiborítják, majd megtöltik a friss alommal az edényt.

Eltérő kiszerelésekben is elérhetőek, így ha szempont, hogy minél kevesebbszer kelljen újrarendelni, akkor célszerűbb nagyobb mennyiségekben gondolkozni. Kivéve, ha gyakran szállítanánk kedvencünket, ez esetben a kisebb, visszazárható csomagolással ellátott almot könnyebb magunkkal vinni.

 

 

 

Legyünk környezettudatosak!

 

Dönthetünk az ökobarát almok mellett is, amilyen például egy 100%-ban természetes, biológiailag lebomló változatok, mint amilyenek a szilika gél alapú termékek is. Ugyanígy remek választások a papírból és cellulózból készültek, melyek újrahasznosíthatók. Kiváló nedvszívó képességük mellett a kellemetlen szagok ellen is felvehetjük a harcot a minőségi almok segítségével.