European Reporter’s Cup 2009 - Tudósítók Világtalálkozója

European Reporter’s Cup 2009 - Tudósítók Világtalálkozója Ma kezdődött a Tudósítók Világtalálkozója Nyíregyházán! 16 ország televíziós riporterei mérettetnek meg május 7-10. között a rangos versenyen.

 

 

Nyíregyháza-Sóstón 16 ország televíziós riporterei vesznek részt a világon egyedülálló és a nemzetközi közszolgálati televíziós szakma számos jelentős alakja által is nagyra tartott versenyen. A résztevő országok: Nagy-Britannia, Németország, Szlovénia, Szlovákia, Olaszország, Horvátország, Románia, Ukrajna, Koszovó, Ausztria, Bulgária, Svédország, Írország, Csehország, Kína és Magyarország.

 

European Reporter’s Cup 2009 - Tudósítók Világtalálkozója

 

A BBC World Service tréning igazgatójával közösen kialakított versenyszabályzat szerint a fiatal szakemberek a helyszínen, Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében készítenek 2 perces angol nyelvű filmeket. A résztvevők neve a díjkiosztó gálaműsorig titkos, a versenyfilmek témái, és a vágások időpontjai a megnyitó utáni sorsolásból derülnek ki. A versenyzők életkora kevesebb, mint 35 év. Ezeknek a fiataloknak sem pénzük, sem lehetőségük nincs arra, hogy egyenlő esélyekkel induljanak más hasonló jelentőségű nemzetközi televíziós versenyen.

A rendezvény egyúttal emléket állít a munkavégzés közben elhunyt tudósítóknak. 70 meggyilkot újságíró volt 2008-ban. Európa első ilyen emléktáblája Nyíregyházán a Krúdy Vigadó falán található.

 

European Reporter’s Cup 2009 - Tudósítók Világtalálkozója

 

A verseny alatt elkészített angol nyelvű filmeket a résztvevő országok nemzeti televízióiban is bemutatják. Ez Európában és Ázsiában több tíz millió nézőt jelent. Az Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) közreműködésével 2009 októberében megrendezésre kerülő, Asia-Pacific TV Reporters‘ Cup elnevezésű ázsiai és csendes-óceáni versenyen, kizárólagosan a European TV Reporters‘ Cup nyertes csapatai képviselik Európát

Nyíregyháza-Sóstón, május 7-én 11.00-kor kezdődő megnyitó után sorsolás következett, majd elindult a filmkészítés. Május 10-én a Krúdy Vigadó előtt 10.30 -kor a versenyzők, a zsűri tagok, nagykövetségek képviselői, országgyűlési-, és helyi képviselők emlékeznek meg azokról az újságírókról, akik életüket adták a hírekért. A versenyt a díjátadó gálaműsor zárja le.

A verseny 15 éves tradícióval rendelkezik. 1994-ben és 1995-ben Fehérgyarmaton a Kárpátaljai Televíziós Fesztiválon a hármashatár menti televíziósok, 2001-ben Mátészalkán a Kárpát-medencei TV Fesztiválon 7 ország tudósítói, 2004-ben és 2005-ben Nyíregyházán 12 ország, 2007-ben és 2008-ban 17 ország televíziósai mérték össze tudásukat.