Országos Közbiztonsági Hétvége Esztergomban

Országos Rendőrségi Váradó Nap EsztergombanHabsburg György fővédnöksége alatt szervezett Hagyományteremtő Közbiztonsági Hétvégét a rendőrség, a tűzoltóság, a polgárőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a polgári védelem, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

 

 

Hagyományteremtés a jövő biztonságáért

 

A május 9-én és 10-én zajlott program a jövő nemzedékét és nevelőit kívánta mozgósítani a közbiztonság megőrzése és fokozása érdekében.

A Hagyományteremtő Közbiztonsági Hétvége fővédnöke Habsburg György  a Magyar Vöröskereszt Elnöke, aki  a nemrégiben Meggyes Tamás, Esztergom város polgármestere által alapított   Ister-Granum eurorégió területén működő  Őrláng Alapítvány kuratóriumának elnöke is. A karitatív szervezet célja, hogy segítse és támogassa azokat a családokat, akiknek a hozzátartozói hivatásuk teljesítése közben megsérültek, vagy életüket veszítették.

A kétnapos rendezvényen, melynek az Esztergomi Repülőtér adott helyet, a város és az ország minden rendvédelmi szerve lehetőséget kapott a bemutatkozásra és alkalmuk volt népszerűsíteni a közösség szolgálatába állított szakmákat, egyben prezentálva a bűn-és baleset-megelőzési, katasztrófa és veszély-elhárítási technikákat. Sor került helikopteres és ejtőernyős légi bemutatóra és a közönség megismerkedhet ett a polgárőrség, városőrség, tűzoltóság és mentőszolgálat formaruháival. A rendvédelmi szervek együttműködését szemléltetve rendőr-tűzoltó- mentős-polgárőr közös bemutatót láthatott a közönség. A május második hétvégéjén rendezett kétnapos program egy pályázati projekt része, mely „Esztergom „Szer-telen” Ifjúságáért” címen nyert támogatást 2008 novemberében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Büntetőpolitikai Főosztályától.

A hagyományteremtő hétvége célja, hogy a jövő nemzedékének és nevelőinek bevésődjön a felelősségteljes gondolkodás a közbiztonság fenntartásáról és javításáról. A szervezők felismerték, hogy szemléletváltást csak úgy képesek elérni a fiatalok között, ha őket is aktív részeseivé teszik a megelőzésnek, a felvilágosító projekteknek. Ezért a Hagyományteremtő Közbiztonsági Hétvége programjai ifjúságközpontúak, így könnyűzenei koncertekkel és olyan bemutatókkal is várták az érdeklődőket a szervezők, melyekben a fiatalok is aktívan részt vehettek. Ilyen közös akció az Esztergomi Rendőrkapitányság bevetési szolgálatának és az Esztergomi Ferences Gimnázium diákjainak közös bemutatója volt.

A nagyszabású rendezvény időpontja egybeesik a Győzelem Napjával és a Vöröskereszt Világnapjával, így a rendvédelmi szervek bemutatkozása és szakmai előadásai mellett karitatív területeket is megismerhettek és használhattak az érdeklődők. A rendezvény teljes időtartama alatt 48 órás véradást rendeztek a Magyar Vöröskereszt támogatásával, valamint ingyenes koleszterin-, vércukor- és vérnyomásmérésre is lehetőség volt.

A pályázat egyik fő célja a drogfogyasztás visszaszorítása, ezért a két nap alatt a külön felállított DROG sátorban prevenciós előadásokat, felvilágosítást hallhattak a drogok káros hatásairól, veszélyeiről. Az előadásokat meghívott szakemberek tarttották az ifjúság bevonásával.

A prevenciós előadások, kiállítások és a rendvédelmi bemutatók mellett színes színpadi programok is várták az érdeklődőket, köztük a Bon-Bon együttes koncertje, Operett-show Janza Katával és Bardóczy Attilával.

A rendvédelem mellett Esztergom sportélete is bemutatkozott, valamint országos közbiztonság-védelmi programokról is tájékozódhattak az érdeklődők.