Egy mozdulattal a klímaváltozás ellen: A Balaton Sound után a Hegyalja Fesztiválon a zöldtárca road show-ja

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca „Egy mozdulat” road-show-ját harmadik állomásán, a Hegyalja Fesztiválon mutatta be a fesztiválozóknak. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca „Egy mozdulat” road-show-ját harmadik állomásán, a Hegyalja Fesztiválon mutatta be a fesztiválozóknak.

A környezettudatos energiatakarékossági szemléletformáló program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét: az áram-, hulladék és víztakarékos életmóddal nem csak a környezetet védik, de kiadásaik is jelentősen csökkenthetők. A program gyakorlati tippekkel segíti az embereket, mindennapi takarékossági ötleteket adva kezükbe az energia, víz vagy a hulladék terén.

 

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca „Egy mozdulat” road-show-ját harmadik állomásán, a Hegyalja Fesztiválon mutatta be a fesztiválozóknak.

 

Az „Egy mozdulat” részeként júliusban indult környezettudatos szemléletformáló road show-val szeptember végéig több százezer ember találkozhat. Az interaktív standon egy lakásinstalláció, egy óriás villanykapcsolót formázó célba dobó játék és egy nem mindennapi szerencsekerék szórakoztatja a jelenlévőket, mindezt úgy, hogy olyan környezetvédelmi tippeket nyújt az odalátogatóknak, mely segíthet megóvni a bolygót és a pénztárcájukat. Az „Egy mozdulat” stand megjelenik még a Bánki és Sziget Fesztiválokon, a Szegedi Ifjúsági Napokon, a Székesfehérvári Zenei Napokon, az augusztus 20-i budapesti rendezvényeken és a szeptemberi Autómentes Napon.

 

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca „Egy mozdulat” road-show-ját harmadik állomásán, a Hegyalja Fesztiválon mutatta be a fesztiválozóknak.

 

Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el mindennapos tevékenységek során. „Minden egyes alkalommal, amikor lakásunkban fűtünk, vagy hűtünk, ebédet főzünk vagy autóba ülünk, olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak környezetünkre.” – mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor pénteken kilátogatott a Hegyalja Fesztiválra. „Ilyenkor ugyanis földgázt, szenet, benzint égetünk el mi magunk vagy az erőművek, amely során üvegházhatású gázok, elsősorban szén-dioxid jut a légkörbe, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Pedig sokszor csak egyetlen mozdulaton múlik, hogy ez ne így legyen – ezeket az apró, ám fontos mozdulatokat szeretnénk minél több emberrel megismertetni” – tette hozzá a zöldtárca vezetője.

 

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca „Egy mozdulat” road-show-ját harmadik állomásán, a Hegyalja Fesztiválon mutatta be a fesztiválozóknak.

 

Idén a Hegyalja Fesztivál is teljesítette a Zöld Fesztivál környezetvédelmi kritériumait, így a Hegyalja szervezői is átvehették Szabó Imre minisztertől a Zöld Fesztivál címet. A címet bármely magyar rendezvény, fesztivál elnyerheti, ha egy meghatározott követelményrendszert teljesít. A fesztiválok rendezői által vállalt környezettudatos kritériumok betartását civil szervezetek szakembereiből álló csoport szúrópróbaszerűen ellenőrzi a fesztivál ideje alatt. A Hegyalja Fesztivál a szelektív hulladékgyűjtés mellett segíti a közösségi és kerékpáros közlekedés használatát: őrzött kerékpármegőrző üzemel, vasúti kedvezmények segítik a látogatók közlekedését. Hangsúlyt helyeznek a zöld szemléletformálásra is például a klímaváltozás, energiatakarékosság, fenntartható társadalom, természetvédelem, civil összefogás témakörében.

A Hegyaljára látogatók idén találkozhatnak az Ökorelló Alapítvány új, környezetvédelmi programjával, a Zöld fesztiválprogrammal. Az uniós forrásból megvalósuló Ökohelló névre keresztelt program többek között Csikkszippanccsal, zöld széf vetélkedővel, alumíniumtiprással és más zöldprogramokkal várja a fesztiválozókat.