Interjú Sátoraljaújhely Polgármesterével a Zemplén Kalandpark átadásáról

interjú Szamosvölgyi Péter polgármesterrel - Sátoraljaújhely Az alábbi interjút Szamosvölgyi Péter, polgármesterrel készítettük a Zempléni térség egyik legnagyobb fejlesztésének a Zemplén Kalandpark - bobpálya átadásával kapcsolatban.

- A térség egyik legnagyobb turisztikai beruházását adták át a hétfőn a zempléni térségben. Milyen reményekkel áll Sátoraljaújhely a bobpálya átadását követően a nyári üdülés időszakra?

 - Sátoraljaújhely és térsége egyébként is látogatott üdülőhelynek számít, több százezer ember fordul meg itt évente turistaként, kirándulóként a vidékünkön.
Erre a meglévő látogatottságra építettünk akkor, amikor ezt a beruházást kitaláltuk és megpályáztuk.

Azt gondolom, hogy ez egy olyan zászlóshajója lesz a Tokaj-hegyaljai és hegyközi idegenforgalmi lehetőségeknek, ami húzóerő lesz nem csak a városnak, hanem a térségnek is.
Olyan látványelemekkel kialakított sportcentrumot építünk, ahol idős és fiatal egyaránt megtalálja a számításait négy évszakon keresztül. Ezt hangsúlyoznám, nem egy szezonra, egy nyárra, hanem a téli és nyári szezonra egyaránt építettünk, amikor a beruházást elkezdtük, 12 hónapos szórakoztatást tűztünk ki célul. Az év minden szakában várjuk a kirándulókat.

 

- Mikorra várható a teljes Zemplén Kalandpark komplexum átadása?

 - Augusztus 22-én átadjuk a sípályát, a kalandparkot és a csúszdaparkot a gyerekek számára. Tehát a komplexum élmény elemei átadásra kerülnek, nem lesznek viszont még kész az épületek, a kilátó, és egyéb elemei a fejlesztésnek, de december végére minden el fog készülni. Úgy gondoltuk viszont, hogy az olyan elemeket, ami vonzza a kirándulókat, azokat a lehető leggyorsabban át kell adnunk.

Sátoraljaújhely bobpálya

 

- Elsősorban a belföldi utazóközönséget, vagy a külföldi látogatókat is meg kívánják szólítani?

 - Az a program, amit most útjára indítunk, 50-50%-ban számít a határon innen és a határon túli kirándulókra . Mivel Sátoraljaújhely határváros, nagyon nagy a tranzit forgalom, ezeket a családokat meg kell állítanunk.

Számítunk a szlovákiai magyarokon túl az ottani szlovákokra, de a lengyelekre akik egyre többet használják Magyarországot célállomásként, és a kárpátaljaiakra is.
 

Számítunk továbbá természetesen az ország többi részére, elsősorban a síkvidéken élőkre, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyére. És akkor még nem beszéltünk a helyi emberekről, hiszen Sátoraljaújhely a maga 18 ezer lakosával és a környéken élők Bodrogköz és Sárospatak is egy komoly kiránduló bázist jelentenek, akik igénybe vehetik ezeket a szolgáltatásokat.

 

 

- A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a térség komplex üdülési ajánlattal várja az ide látogatókat. Mik ezek?

- A Sátoraljaújhelyi Sportcentrum mellett, a hegyközben a kastélyturizmus, illetve a várturizmus hódít, jelen van a lovas turizmus, több helyen is lehet lovagolni a hegyközben.
A bakancsos turizmus pedig elsősorban a fiatalok körében kedvelt. Ennek függvényében megtalálhatóak a diákszállások, az olcsóbb árfekvésű szállodák is, de a tehetősebbek számára négycsillagos szállodák is rendelkezésre állnak.

Jelen van a vízi turizmus is, hiszen a Bodrog is térségünkön keresztül megy, és a termál wellness turizmus is kiépülőben van, egy hónapja lett átadva Sárospatakon egy nagyobb fejlesztés.
Ez azt jelenti, hogy egy családnak másfél, két hetes olyan aktív elfoglaltságot tudunk adni, ami nem lesz unalmas, mert a programok változatosak lesznek. És akkor még nem beszéltünk az érintetlen tájról, magáról a Zemplén hegységről, amely önmagában is páratlan.

 

 

- Lesz – e a nyári időszakban még említésre méltó nagyobb szabadtéri program, ami ide vonzza az érdeklődőket?

- Nálunk most kezdődik a szezon!
Augusztusban kerül megrendezésre a Sátor fesztivál, ami színháztalálkozó, valamint könnyű és komolyzenei koncertek együttese. A Zemplén fesztivál is ebbe a kategóriába sorolható, de augusztus 16-án kezdődik a XXII. Néptánc Fesztivál, és a Város Hete rendezvénysorozatról se feledkezzünk meg!

 

 

Online Menedzser Kft / Kovács Tünde