Hatékony európai pénzügyi felügyeletet akar az EP

Hatékony európai pénzügyi felügyeletet akar az EP Az EP szerdán nagy többséggel a jelenlegi pénzügyi felügyeleti rendszer átfogó reformjára szólított fel. A képviselők olyan uniós intézményeket hoznának létre, amelyek képesek a hatékony cselekvésre, és amelyekkel elkerülhetők a válságok, és a bankok állami kimentése.

Az EP módosításokat fogadott el az uniós jogszabályhoz, a zárószavazást azonban elhalasztotta, nyitva hagyva ezzel annak a lehetőségét, hogy a következő hetekben megállapodhassanak a Tanács és az EP képviselői a végleges szövegről.

A parlament ragaszkodik ahhoz, hogy az európai intézményeket olyan jogkörökkel ruházzák fel, amelyekkel megelőzhetők lesznek a válságok, és amelyek erősítik az egységes piacot.

Az európai bank-, értékpapír-, tőzsde-, és biztosításfelügyeleti hatóságoknak joguk lenne közvetlenül a pénzintézetekre vonatkozó döntések elfogadására, valamint a nemzeti hatóságok közötti jogviták eldöntésére is. A felügyelő hatóság az pénzügyi rendszer megfelelő működése érdekében ideiglenesen megtilthatja vagy korlátozhatja bizonyos pénzügyi tevékenységek folytatását is.

Az EP azt kéri, hogy a felügyeletek egy helyen, Frankfurtban működjenek, bizonyos képviseleteik azonban más fontos pénzügyi központokban is jelen lehetnének.

Az EP azt javasolja, hogy az Európai Rendszerkockázati Testület határozzon meg megfelelő indikátorokat a határokon átívelő pénzügyi tranzakciók kockázatosságának jelzésére. A parlament különféle színekkel jelölné az egyes kockázati szinteket. A testület élén a képviselők szerint az Európai Központi Bank elnökének kellene állnia.