Tiszadob ékköve - Petrusák János és Csordás László készülő filmje

Tiszadob ékköve - Petrusák János és Csordás László készülő filmje Bán György, Tiszadob polgármesterének támogatásával kisfilm készül Tiszadobról és ékkövéről, a gróf Andrássy Gyula kastélyról. A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Oszták-Magyar Monarchia magyar miniszterelnöke, majd közös külügyminisztere építtette, Alpár Ignác tervei alapján 1880-1885 között.

Bán György, Tiszadob polgármesterének támogatásával kisfilm készül Tiszadobról és ékkövéről, a gróf Andrássy Gyula kastélyról. A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Oszták-Magyar Monarchia magyar miniszterelnöke, majd közös külügyminisztere építtette, Alpár Ignác tervei alapján 1880-1885 között. A kastély mögötti angolkertet is ő létesítette, amit máig gondoznak. A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordoz. A kastély a Tisza partjához közel egy magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából. A parkot kelet felől maga a folyó határolja. A kor ízlésének megfelelően az épület homlokzata előtt külön előparkot létesítettek, nyírt bukszusokkal, tiszafákkal, közepében szép szoborral (A szabin nők elrablása). Távolban a kertrész fölött eltekintve a tokaji Nagykopasz vulkáni kúpja zárja a látványt.
 
 
A kastélyban és parkjában 1946-2007 között Gyermekváros működött. Bár 1987 óta állami gondozott gyermekek magában a kastélyépületben nem laktak. Akkor itt a Tiszadobi Gyermekváros irodái és több vendégszoba kapott helyet. (Azóta is tévesen kastélyszállóként emlegetik az épületet.)
 
2009-ben nagy tervek születtek a kastéllyal kapcsolatban, olyan tervek, amelyek nem csupán álmok ennek a gyönyörű épületnek és parkjának a megmentésére, hanem ez az álom a megvalósulás útjára léphetett.
 
Tiszadob, Andrássy-kastély
 
Az ingatlan tulajdonosa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat európai uniós forrásból (80%) és saját forrásból (20%) végezteti el a felújítást, összesen 2.5 milliárd forintból. Ahogyan azt Seszták Oszkár megyei elnöktől megtudhattuk, a projekt kiemelten kezelt nem csupán a megyében, hanem a régióban is, és jelentős nemzetközi odafigyelést is kap.
 
 
Apró filmes csapatunk: Petrusák János (szerkesztő-riporter-operatőr), Csordás László (vágó-operatőr), Bodnár Ákos (operatőr), Alapi Attila (fotós, Nyíregyházi Hírportál) és Stick Gyula szervező (volt állami gondozott, a gyermekváros lakója) felejthetetlen három napot tölthetett a kastély vendégszobáiban. Azzal az érzéssel is forgattak ott, hogy már egészen bizonyosan ők az utolsók között voltak, akik ebben az épületben éjszakát tölthettek. Az Eu ugyanis a műemléki felújítást támogatja, a szálláshelyteremtést ebben a projektben azonban nem.
 
A kisfilm várhatóan 2010. augusztus első felére készül el, mely a Kölcsey - és a Duna televízióban is bemutatásra kerül.