Birkapörköltös jász lakodalom a Sóstói Múzeumfaluban

Birkapörköltös jász lakodalom a Sóstói Múzeumfaluban Közel egy évtizede kezdődött el a Sóstói Múzeumfaluban a lakodalommal, a lakodalmak közismert ceremóniamestereivel, a vőfélyekkel kapcsolatos rendezvénysorozat. Idén a jászsági lagzi hagyományait elevenítik fel, augusztus 14-én (szombaton) 15 órától.

Kezdetben tréfás versenyekkel fűszerezett vőfélytalálkozók követték egymást, majd a „Hírös lakodalmak” összefoglaló cím alatt a nyírségi, aszatmári, matyó és palóc lakodalom került sorra. A közönség természetesen nem csupán a végeredménnyel, a lakodalmak bemutatásával, hanem a ceremóniát megelőző és követő eseménysorral is megismerkedhetett a kelengyeviteltől kezdve a lakodalmi vacsora elfogyasztásával bezáróan.

Idén ismét egy érdekes és látványos lakodalmas, a Jászsági Hagyományőrzők által bemutatott jász lakodalom várja az érdeklődőket 2010. augusztus 14-én (szombaton) 15 órától. S hogy a látványon kívül a közönség a nyírségitől eltérő ételeket is megismerhesse, a násznéppel együtt a Jászságban ilyen alkalmakkor szokásos birkapörköltet is megkóstolhatja.

A program része a múzeum által a TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0074 pályázaton elnyert „Falusi teszem-veszem” programsorozatnak.