Minden eddiginél látványosabb Március 15-i ünnepség Nyíregyházán

NyíregyházaNyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata szeretettel meghívja a város lakóit az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulójának tiszteletére rendezett városi ünnepi megemlékezésekre.

Nyíregyháza – megőrizve a hagyományokat – de új alapokra helyezve a közösségi megemlékezést, minden eddiginél színvonalasabb és látványosabb központi ünnepi műsorral várja, az érdeklődő városlakókat március 15-én. Mindezt teszi úgy, hogy az ünnepi megemlékezések költségvetése a töredéke az előző évieknek.

A Petőfi téren 10 órakor kezdődik a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai és pedagógusai által megkomponált ünnepi megemlékezés, ahol Dr. Szabó Géza történész mond ünnepi köszöntőt. A megemlékezést a városvezetés részvételével ünnepélyes koszorúzás zárja.

A Kossuth téren március 15-én 14 órára várják a város polgárait, a családokat, szervezeteket, a diákokat, pedagógusokat és minden kedves érdeklődőt a központi ünnepségre. 

Az ünnepi műsor különlegessége, hogy soha nem tapasztalt önzetlen felajánlások sora és művészeti összefogás eredményeképpen jöhet létre.

Nyíregyházán a széleskörű belvízvédelmi összefogás már országos hírűvé  vált – az itt élő emberek lokálpatriotizmusa, önzetlensége ez alkalommal ismét megmutatkozott.

Az előkészületeken összesen 14 intézmény, szervezet, egyesület, stb. dolgozott. Ilyen a Rendőrség, a Városüzemeltetés, a Közterület-felügyelet, a Városvédő Egyesület, a Polgármesteri Hivatal, a Váci Mihály Művelődési Központ és a Zrínyi Ilona Gimnázium, a Jósa András Múzeum.

A megemlékezésben részt vállalt a Napkori Lovas Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Honvédség.

Közreműködik: Gyuris Tibor színművész, valamint Petneházy Attila színművész, önkormányzati képviselő.

A műsorban részt vesz: a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar, Bakó Levente vezetésével, a Szikes zenekar és egyszerre mutatkozik be városunk négy kiváló táncegyüttese.

Figurás Táncegyüttes,

Igrice Néptáncegyüttes,

Nyírség Táncegyüttes,

Szabolcs Táncegyüttes.
 

Példa nélküli az a közös munka és megálmodott koreográfia, ami által egy időben, egy helyen mutatkozhatnak be Nyíregyháza legnevesebb táncegyüttesei. Ha az időjárás megengedi, március 15-én Nyíregyháza főterén egyszerre 200 néptáncos fogja ropni (!) egyedülállóvá és emlékezetessé téve a városiaknak nemzeti ünnepünket.

Az együttesekről:

NYÍRSÉG TÁNCEGYÜTTES

1974 óta működik Nyíregyházán. Háromszoros KI MIT TUD? - győztes, hatszoros Kiválóan Minősült Együttes, a Kállai Kettős Néptáncfesztivál többszörös nagydíjasa, Csokonai-díjas, megyei és országos PRIMA-díjas táncegyüttes. A Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál megalapítója és 7 alkalommal rendezője, lebonyolítója. Az elmúlt 36 évben Mexikótól - Thaiföldig a világ számtalan országában mutatták be virtuóz tánctudásukat, a magyar nemzet és szűkebb hazánk kiemelkedően gazdag néptánckultúrájának legszebb, legértékesebb gyöngyszemeit!

SZABOLCS TÁNCEGYÜTTES

Az 1957-ben alapított Szabolcs Táncegyüttes Nyíregyháza város leghosszabb múltjával rendelkező amatőr néptáncegyüttese. Az eltelt idő alatt az együttes rangos magyarországi és külföldi fesztiválokon aratott sikereket. Táncaiban őrzi a Kárpát-medence folklórjának hagyományait, de eltökélt szándéka olyan alkotások létrehozása is, melyek a mai kor emberének gondolat- és érzésvilágát tükrözik.

IGRICE NÉPTÁNCEGYÜTTES

Nemzetünk gazdag néphagyományainak egyik örököse, Közel 30 éve gyűjti, ápolja és színpadra dolgozza a kárpát-medencei magyarság zenei- és táncos örökségét.
Saját szervezésű néprajzi gyűjtőútjaikon az Igrice táncosai mind a mai napig kutatják, rögzítik a tradicionális paraszti kultúra még fellelhető értékeit. Repertoárjukban nem csak szűkebb hazánk, hanem a felvidéki és az erdélyi
magyarság táncai is megjelennek.

FIGURÁS TÁNCEGYÜTTES

A Figurás Táncegyüttes a nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium, valamint a Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közös fenntartásában működik. Az együttes rendszeres résztvevője az Országos Ifjúsági Néptáncfesztiválnak, a Kállai Kettős Néptáncfesztiválnak, a Néptánc Antológiáknak, valamint szólista rendezvényeknek. Legutóbbi sikerüket a 2010-es Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán szerezték meg, ahol negyedszerre érdemelték ki a Kiválóan Minősült Együttes címet.  
 
 
Az egyedülálló  produkciót – katonai tiszteletadás mellett – ünnepélyes koszorúzás követi a Kossuth-szobornál.

Rossz idő  esetén a kulturális programok a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum hangversenytermében kerülnek megrendezésre.