Sétáló utca rekonstrukció Nyíregyházán

NyíregyházaDr. Kovács Ferenc polgármester és Kósa Tímea alpolgármester lakossági egyeztető fórumot tartottak a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Krúdy termében március 24-én. A téma, a Zrínyi Ilona – Sétáló utca rekonstrukciója és a Skála Áruház homlokzatának felújítása volt.

A lakosság széleskörű tájékoztatása és a folyamatos párbeszéd fontos eleme az új önkormányzati stratégiának. Bár hasonlóan a Szent István utcaihoz, itt is egy már megkezdett beruházást örökölt az új városvezetés, mégis, a kivitelezés elindítása előtt – a költségelőirányzatok betartása mellett – apróbb módosításokra még van lehetőség.

A mintegy harminc megjelent lakónak és üzlettulajdonosnak Móré Gusztáv mérnök szakértő mutatta be az 2.482.465.507 Ft összköltségű projekt erre a területre vonatkozó részberuházását. A rekonstrukció legfontosabb eleme a burkolat cseréje lesz. Elhangzott, hogy a Kossuth téri díszburkolat szerves folytatásaként egy az idegenforgalom számára is elfogadható és a városlakók számára is szerethető díszburkolat kerül a Sétáló utcába. Ezt követi majd a portálok felújítása, a homlokzati és látványelemek cseréje, a reklámfelületek egységesítése. Növények telepítése mellett, új padok és köztéri bútorok teszik majd kényelmesebbé a belvárosi sétát. A csobogó sem marad érintetlenül, vízforgató rendszert kap, a takarékosabb üzemeltethetőség érdekében.

A fórumon a városvezetés mellett, részt vettek a tervezők és a projekt gazdájaként a Városfejlesztő Társaság szakemberei is. Kulcsár Attila tervező, hangsúlyozta, hogy idegenforgalmi szempontból is fontos terület lévén, szükség van egyedi látványelemekre. Ezért pl. az egyetlen modern stílusban épült társasház falára egy 29 képből álló várostörténeti fotósorozat kerül, a térburkolatba süllyesztve, pedig bronzba öntve lesz olvasható annak a 64 bokortelepülésnek neve, melyek egykor Nyíregyházához tartoztak. Az köztéri óra sem marad érintetlenül, kuriózumnak számító bronz szárnyakkal ellátott időmérő kerül a régi helyére a „Szárnyaló idő” analógiájára.  

A lakossági fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy időszerű a Sétáló utca felújítása. A jelenlévő üzlettulajdonosok Kósa Tímea alpolgármester kérdésére úgy reagáltak, hogy megfelelőnek tartják az augusztus 15-re kitűzött műszaki átadást. Mindössze annyit kértek a leendő kivitelezőktől, hogy tartsák a határidőket és a munkálatok alatt is biztosítva legyen az üzletekbe való bejutás. Egy lakos annak adott hangot, hogy a kis részletekben rejlik, milyen az emberek közérzete és kiemelte a padok kényelmének, vagy kandeláberek esztétikusságának fontosságát. A Városvédő Egyesület képviselői nemtetszésüket fejezték ki, a Skála áruház homlokzatának új arculatával kapcsolatban. Szerintük, a Római Katolikus templom előtti szökőkúthoz hasonlóan, várhatóan nagy ellenérzéseket fog kiváltani a városlakókból, mert nem illeszkedik a környezetbe. Az áruház meglévő portáljai sötét arany színűek lesznek, a szokatlan geometriai formájú homlokzat a tervek szerint arany színű perforált lemezborítást kap. Az építtető Áruház-Holding Kft. – mint magánberuházó -, érvényes építési engedéllyel rendelkezik.

A kivitelezés várható kezdete: 2011. május 15.
Tervezett műszaki átadás-átvétel: 2011. augusztus 15.
A projekt bruttó  összköltsége: 127204707 Ft
Támogatás intenzitása: 85%