Védjük magunkat a zsebtolvajoktól!

rendőrségA Húsvéti időszakra készülődve többen látogatnak ki a piacokra, bevásárló  központokba. Ilyenkor törvényszerű, hogy ismét elszaporodtak a zseblopás módszerével elkövetett lopások, amelyeket elsősorban piacokon, autóbuszokon, utazás során, vagy az azokra történő fel- illetve leszállás alkalmával követnek el.

A zsebtolvajok leggyakoribb módszerei:

    * A nagy tömegben, tömegközlekedési eszközre történő fel, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, értékeket
    * Az áldozatok ruházatának szándékos bepiszkítása, és a tisztogatás közbeni segítése során veszik ki az értéket a zsebekből.
    * Mások kézben álcázott tárgyat tartva (pl. hatalmas reklámszatyorral, újságokkal) kutatnak értékeink után. Ezzel akarja a tolvaj a táskát, vagy a zsebet úgy eltakarni, hogy ne lehessen látni amíg belenyúl.
    * Leggyakoribb a kézügyességgel elkövetett lopás, amikor a tolvaj többnyire a kézben tartott vagy a földre helyezett táskából, ill. ruházatból veszi ki a kiszemelt tárgyat (A zsebtolvajok előnyösnek tartják a zipzáras vagy a mágneszáras táskákat míg a csatos és tépőzáras kivitelűvel nehezebben boldogulnak).

Ne feledjük, hogy a zsebtolvaj soha nincs egyedül!

Az erre specializálódott bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek. Van olyan, aki a figyelmet tereli el, és fedezi a tolvaj kezét, amint a sértettől kiveszi a pénztárcát, és az „értékmentő”, aki a lopást követően a helyszínről eltünteti a lopott tárgyakat.

A tolvajok ellen léteznek hatásos lehetőségek a védelemre.

- A kézitáska mindig legyen zárva, azt szorítsa a karja alá

- A pénztárcát ellenőrizhető, biztos helyre tegyük (pl. a kabát belső zsebe, vagy olyan zárt táska, melyet a kézre erősítünk, viszonylag biztonságos tárolási helyek a ruházat alatt nyakba akasztott, vagy elől hordott táskák)

- Forgalmas helyen ne tartsuk a pénztárcánkat könnyen hozzáférhető helyen. A táskák belső, külön cipzárazható része erre megfelel.

- Ugyancsak figyelni kell, az olyan személyre is, aki feltűnően közel áll hozzánk, és a közelsége bizonyos esetekben arra irányul, hogy megtudja, hol tartjuk értékeinket.

- Bevásárló  központokban, áruházakban, piacokon soha ne tegyen pénztárcát, kézitáskát vagy autóstáskát a bevásárlókocsiba.

- A bankkártyát soha ne tartsa együtt a pénztárcában annak PIN kódjával.

- Kézitáska helyett használjon derékra csatolható övtáskát, mert a tolvajok ezt kevésbé tudják észrevétlen kinyitni.

Ha tetten éri a tolvajt, akkor hangosan segítséget kell kérni, és hívni a rendőrséget, valamint megfigyelni azokat a személyeket, akik észrevétlenül el akarnak a helyszínről tűnni.

A tapasztalat az, hogy az ilyenkor leg lármásabbak a figyelemelterelők, akik azért hangoskodnak, hogy az értékmentő el tudja a helyszínt hagyni a megszerzett pénztárcával, mobiltelefonnal.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Szolgálata Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!

                                                           Gurbán Csaba r. hadnagy