A LEGO Csoport új gyárat épít Nyíregyházán!

LEGOEgy 80,000 m²-es, energiabarát létesítmény fogja leváltani a jelenlegi nyíregyházi LEGO gyárat. A számítások szerint az üzem 250 új munkahelyet fog teremteni.

2012-ben egy új magyarországi LEGO gyár felépítésébe kezd a LEGO Csoport, ahol LEGO® és DUPLO termékeket fognak gyártani.

Az első fázis – egy csaknem 13.000 m²-es hagyományos raktár – a tervek szerint 2012-ben készül el. A második fázis felavatását 2015-re tervezik. Ezzel a gyár teljes alapterülete kb. 80.000 m²-re növekszik, amely magában foglal majd fröccsöntő, dekorációs, feldolgozó, előcsomagoló, csomagoló létesítményeket, egy hagyományos - és egy automata raktárat is. 2015-re a gyár 450 darab fröccsöntő géppel lesz felszerelve, valamint további bővítésre is lesz lehetőség. 

A LEGO Csoport jelenleg tárgyalásokat folytat egy kb. 100 hektáros építési telek vásárlásával kapcsolatban, majd kérelmet nyújt be a helyi hatóságok felé a terület ipari célra történő felhasználásának engedélyeztetése miatt. 

A gyár végleges helyét előreláthatóan az elkövetkezendő 6-9 hónapban fogják  bejelenteni. 

Jens Peter Clausen, ügyvezető  igazgató, az alábbiakat nyilatkozta: 

„A jelenlegi nyíregyházi üzem bebizonyította, hogy képes kiváló minőségű terméket versenyképes áron előállítani. A gyárépület hiányosságai miatt azonban a termelési folyamat nem felel meg a LEGO Csoport elvárásainak. A jövőbeni beruházás a hosszú távú tervek része, amely tanúsítja, hogy a LEGO Csoport szerint Nyíregyháza a megfelelő terület a DUPLO gyártásra még sok-sok esztendőn keresztül.”

100 millió  eurós beruházás

A LEGO Csoport megközelítőleg 100 millió eurót kíván befektetni az épületekbe és a gyárba – ám mivel a tervezett üzem a jelenlegi üzleti terv alapján 250 embernek biztosít majd munkahelyet az elkövetkezendő 4 esztendőben, ezért a vállalat állami támogatásra is jogosult Magyarországon.

Az állami támogatás egy részét egy korszerű, energiabarát gyár felépítésére fordítják majd, amely megújuló erőforrásokra fog támaszkodni. A befektetés fontos részét képezi továbbá a dolgozók és a látogatók biztonsága és utaztatása. Az új gyárban egy moduláris gyártóplatformon folyik majd a termelés, amelyet a legmodernebb, csúcstechnológiával ellátott berendezések fognak kiszolgálni. A dolgozók munkavédelme magas fokú prioritást élvez majd, a LEGO értékek, márka és történelem pedig bemutatásra kerül a pihenőkben, az ebédlőkben és a folyosókon.

Az új gyár rendkívül nyitott látogatói politikát folytat majd. Az első szinten egy megfigyelő folyosó lesz, ahonnan a látogatók megtekinthetik a gyártást – anélkül, hogy a biztonságukat veszélyeztetnék.

Jens Peter Clausen: „Számos megkeresést kapunk gyárlátogatással kapcsolatban, így átlagosan heti két bejárást szervezünk – óvodások, iskolások, egyetemisták és mások számára. Rengeteg gyermek látogatja a gyár területét. Már alig várjuk, hogy az új üzemben üdvözölhessük őket.”
lego
Az új gyár 2015-ös megnyitását követően a régi épületek – amelyet jelenleg bérel a LEGO vállalat – visszakerülnek a létesítmény tulajdonosához, a Flextronics vállalathoz.

 

A jelenlegi LEGO gyár:

1300 dolgozó

38,000 m2

334 fröccsöntő gép

Az új LEGO gyár:

A jelenlegi tervek szerint +250 dolgozó

80,000 m2

450 fröccsöntő  gép (2015-re)

Kb. 100 millió  eurós beruházás

A LEGO Csoport Magyarországon:

A LEGO Csoport 1992 óta tevékenykedik a magyar piacon, manapság pedig a LEGO termékek jelentik a vezető játékmárkát a magyar fogyasztók körében.

A helyi fogyasztók aktuális kedvencei a LEGO City, DUPLO, NINJAGO és a LEGO STAR WARS termékek. 

Képfeliratok:

Az új gyárban egy moduláris gyártóplatformon folyik majd a termelés, amelyet a legmodernebb, csúcstechnológiával ellátott berendezések fognak kiszolgálni.

Az első  szinten lévő irodákból  és tárgyalótermekből betekintés nyerhető  majd a gyártási folyamatba. Megtalálható  lesz továbbá egy megfigyelő  folyosó is, ahonnan a látogatók  megtekinthetik a gyártást –anélkül, hogy saját testi épségüket veszélyeztetnék.