„Állatjóléti” akadémia a Sóstó Zoo-ban

Sóstó Zoo Különleges konferenciának adott helyszínt  a Nyíregyházi Állatpark. Jelenleg is az Európai Állatkertek és Akváriumának Szövetségének továbbképzése zajlik a kertben.

 Az Európai Állatkerti Szövetség (EAZA) akadémiájának célja, hogy a kelet-európai állatkertekben dolgozó szakemberek megismerjék a modern állattartás módszereit, és ezeket minél szélesebb körben terjesszék. Állatparkunkba közel hatvan részvevő érkezett, a magyarországi állatkertek mellett Romániából, Szerbiából és Horvátországból.

A gyakorlaton alapuló környezetgazdagítási konferencia élvonalbeli módszereket tartalmaz, melyek célja, hogy átfogó ismereteket adjon a környezetgazdagítás alkalmazásáról, mint az állatkerti rutinmunka részéről. A cél, hogy mindenki jobban megismerje, hogyan lehet ezeket a  programokat hatékonyan és eredményesen tervezni az állatkerti állatok jólétének javítása érdekében.  A konferencia vezetője az Egyesült Államokból érkező Valerie Hare. Valerie az 1991-ben alapult The Shape of Enrichment alapítója és a konferenciák állandó koordinátora.  A The Shape of Enrichment tematikát úgy alakították ki, hogy akár a legkisebb pénzügyi keretből is összeállítható környezetgazdagítási technikák elkészítésével és fenntartásával ismertesse meg az érdeklődő állatgondozókat.

 A négy nap során a fő cél az, hogy az állatok természetes környezetéhez hasonlító természetese viselkedési módjukat inspiráló kifutók létesüljenek az állatkertekben a konferencia az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket tárja fel.