Az Erzsébet-utalvány vezeti a béren kívüli juttatások toplistáját

 Azon munkáltatók, akik már döntöttek a 2012. évi béren kívüli juttatások tekintetében, leginkább az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt, a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott támogatást, valamint az egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba utalt juttatást adják 2012-ben munkavállalóiknak. 

 

Erről is beszámolt a 835 munkáltató friss adataira épülő kutatásáról szóló előadásában Dara Péter szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója azon több száz cég képviselőjének részvételével megvalósult nagyszabású konferencián, melyet a Nemzeti Üdülési Szolgálat szervezett. 

A DEVISE Hungary a Nemzeti Üdülési Szolgálattal együttműködve országos felmérés keretében vizsgálta, hogy mi várható a bérek és juttatások terén 2012-ben. A kutatásban a karácsonyi és a Magyarországon szokásos év végi szabadságolások ellenére tíz munkanap alatt részt vett rendkívül nagyszámú munkáltató (döntő többségében cégtulajdonos, első számú vezető és HR-es) minden iparágat és cégméretet képviselt. A legaktívabb a szolgáltató, a kereskedelmi, az IT, az építőipari, a járműipari, a különböző termelővállalatok és a pénzügyi szektor volt. 

A nagyarányú részvételt egyértelműen az információszerzés inspirálta. A kutatási kérdőív kitöltői a zárást követően 5 nappal megkapták az eredményekről készült országos összefoglalót. Ez, valamint a konferencián elhangzottak különösen azok számára voltak nagy jelentőségűek, akik még nem döntöttek. Márpedig a béren kívüli juttatások tekintetében a válaszadók 32,7%-a e körbe tartozott.

A felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltatók 11%-a azonban vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget. Akik a cafeteria mellett döntöttek, több szempontot is mérlegeltek s vettek figyelembe akár egyidejűleg is. Ennek megfelelően a munkáltatók 54,6%-a azért ad béren kívüli juttatást, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3%-uk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7%), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17%) szerepel. 

A juttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb. Majdnem egyharmaddal többen adják ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást. Harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás, ötödik a Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, melyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt - a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló - hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteria elemek közé.

A felmérés résztvevői abban is segítséget kerestek, hogy vajon mit terveznek versenytársaik a béren kívüli juttatások 19,04%-ról százalékról 30,94% százalékra emelkedett járulékterhével. Dara Péter tájékoztatása szerint ezt a munkáltatók közel kétharmada magára vállalja.